Torta tropski gozd brez moke

Osvežilni pomah poletju

 

Ta mesec sva pripravila recept za torto brez moke, vendar ne, ker bi to želela, temveč ker nama je je preprosto zmanjkalo. Primorana sva bila najti ustrezno zamenjavo.


Midva moko po nakupu vedno streseva v lično posodo, ki ta pšenični prašek ponosno hrani. Vse prevečkrat pa ob njenem odprtju naletiva na osamljeno praznino. Pomanjkanje moke za biskvit bi tokrat skorajda zapolnila panika, a je na pomoč pogumno priskočil tropski prišlek – kokosova moka.


Sestavine za biskvit:
5 beljakov
150 g kokosove moke
200 g sladkorja

Borovničeva osnova:
450 g zamrznjenih gozdnih borovnic
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
6 listov želatine

Krema:
500 g mascarpone sirčka
500 ml sladke smetane
2 vrečki limoninega sladkorja
3 zvrhane žlice sladkorja v prahu
6 listov želatine

Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Pripravo torte začni na začetku.
Beljake in sladkor stepi v srednje čvrst sneg, nato pa s spatulo vmešaj še kokosovo moko. Tortni model premaži z maslom, po njegovem dnu pa razporedi papir za peko. Vanj vlij biskvitno maso in ga za 25-30 minut zarini v pečico, razgreto na 180 °C.

Za borovničevo osnovo vrzi borovnice v kozico in jih skupaj s sladkorjem segrevaj, dokler se ne zmehčajo. Spasiraj jih s paličnim mešalnikom.
Liste želatine namoči in počakaj, da nabreknejo, nato jih ožami. Želatino vrzi v še vročo borovničevo brozgo ter dobro premešaj, da se povsem raztopi.
Dobljeno osnovo ohladi do mlačnega.

Spravi se na nič hudega slutečo sladko smetano in jo pretepi do stepene smetane. Mascarponeju dodaj sladkor in limonin sladkor ter dobro premešaj.
Liste želatine zopet namoči in ožami, nato pa raztopi nad nizkim ognjem. Tekočo želatino električno vmešaj k mascarponeju, na koncu pa s spatulo vmešaj še stepeno smetano.

Tako kremo kot borovničevo osnovo razdeli na tretjine.
Biskvit objami z obročem za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
Na biskvit nanesi tretjino kreme in ga zgladi ter prelij s tretjino borovničeve osnove. Nastajajočo torto za 20 minut postavi v zamrzovalnik, da se obe plasti strdita, nato postopek s kremo, borovničevo osnovo in zamrzovalnikom ponoviš še enkrat.
Preostali tretjini kreme in borovničeve osnove zmešaj in razporedi po vrhu torte. Nadebudno tortico skrij v hladilnik vsaj za 6 ur, še bolje pa kar čez noč.


Preden torto skotališ pred lakomneže, ji naredi še pokrivalo iz ameriških borovnic.


Odsekaj si kos in se od veselja zaderi kot pobesneli Tarzan!


Tropski tek!

6 comments

 1. Tadeja says:

  Sem naredila tole torto, sicer malo modificirano. Bila je božanska. Testo je bilo Hersey biskvit, na vrhu pa žele iz borovnic. Mljask …. ODLIČNA.

 2. Urška says:

  Živijo! 🙂 recept izgleda bozanski in ga nameravam naredit cez vikend kot rojstnodnevno tortico. Zanima pa me kako lahko okrasim torto, oz. s cim lahko nadomestim sveze borovnice na vrhu torte (ker se jih skoraj da ne dobi vec)?
  Hvala!

  • midva says:

   Pozdravljena Urška!
   Za zadnjo plas ti predlagava, da narediš malo več borovničeve osnove, da je dobiš toliko da pride še po vrhu tortice. Ali pa tortico okrasš z kakšnim drugim sadjem in svežim cvetjem. Lp, Midva;)

Leave a Reply