Valentinova vanilijeva jogurtova torta
Najslajša je v dvoje 😉
Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec in glej ga zlomka – torta gre tudi. Tole jogurtovo tortico z jagodami ne bo težko spraviti do želodca, saj je sočna, osvežilna, lahka in nadvse okusna.
Da ne bo pomote, za kateri praznik je spečena, biskvit te torte obarvaj v rožnato.
Kot pa se za dobro torto spodobi, tudi tale vsebuje en regiment Dr. Oetker izdelkov.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Biskvit:
3 jajca
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
60 g sladkorja
90 g moke
3-4 žlice rdečega barvila
Krema:
4 x 150 g vanilijevega jogurta
250 ml sladke smetane
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve paste
2 žlici sladkorja
8 listov Dr. Oetker želatine
Jagodni žele:
250 g jagod
3 listi Dr. Oetker želatine
2 žlici Dr. Oetker Sladkega Prahu
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Tri jajca razbij in loči rumenjake od beljakov.
- Beljake stepi v čvrst sneg.
- Rumenjake zasuj s 60 g sladkorja in 1 vrečko vanilijevega sladkorja. Penasto jih stepi.
- K rumenjakom z električnim mešalnikom primešaj 3-4 žlice rdečega barvila.
- Dodaj moko in premešaj s spatulo.
- S spatulo primešaj še sneg iz beljakov.
- Na dno tortnega modela postavi papir za peko, nato vanj vlij biskvitno maso.
- Pekač potresi, da se znebiš večjih mehurčkov.
- Biskvit peci 15-17 minut pri 180 °C.
- Ko se biskvit ohladi, ga razpolovi.
- Iz ene polovice biskvita z modelčki za piškote izreži srčke različnih velikosti.
Jagodni žele:
- V kozico stresi 250 g zamrznjenih jagod in dodaj 2 žlici sladkega prahu.
- Segrevaj jih, da se povsem zmehčajo, nato jih spasiraj.
- Tri liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi k jagodam.
- S paličnim mešalnikom premešaj, da se želatina povsem stopi.
Krema:
- Štiri lončke vanilijevega jogurta stresi v posodo in dodaj 1 žličko vanilijeve paste ter 2 žlici sladkorja.
- 250 ml sladke smetane zmiksaj do stepene smetane.
- V hladni vodi namoči 8 listov želatine in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico.
- Želatino segrevaj, dokler se povsem ne raztopi.
- Z električnim mešalnikom primešaj želatino k jogurtom, nato s spatuio primešaj še stepeno smetano.
Tortogradnja:
- Na podlago za torte postavi cel biskvit in okoli njega zategni tortni obroč. Temu po notranji strani namesti acetatno folijo.
- Biskvit namoči z mlekom.
- Nanj zlij polovico kreme in jo poravnaj, nato nastajajočo torto postavi v hladilnik. Druga polovica kreme naj ostane na sobni temperaturi.
- Ko se krema strdi, nanjo zlij ohlajeno jagodno osnovo. Torto vrni v hladilnik.
- Ko se žele strdi, drugo polovico kreme premešaj s spatulo, da je zopet tekoča, nato jo vlij na plast želeja.
- Na kremo povezni še s srčki preluknjan biskvit, ki ga namočiš z mlekom.
- Torto postavi v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje pa čez noč.
Pozdravljeni, zanima me od katere znamke ste uporabili vanilijeve jogurte 😀
Nina,
uporabila sva Mercatorjeve jogurte.