Božična jagodna torta
Perfektna podkupnina za Božička
Kot ostale najine jogurtove božične torte, tudi tole odlikujeta enostavna priprava in lahka prebava, brez peke, kajpak. Svežini in prijetni teksturi se v božičnem duhu pridružijo tudi arome tega čarobnega obdobja.
Božična jagodna torta se najudobneje počuti na sredini praznične mize, okoli katere se zvrsti ogromno smeha, prijetnih opazk, dobrodušnega zbadanja in, seveda, zadovoljnega čmokanja.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Piškotno dno:
180 g spekulas piškotov
90 g stopljenega masla
Krema:
600 g poljubnega jogurta (božični, vanilijev, cimetov)
250 ml sladke smetane za stepanje
2-3 žlice Dr. Oetker Sladkega prahu
8 listov Dr. Oetker želatine
Jagodni insert:
250 g zamrznjenih jagod
2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
3 listi Dr. Oetker želatine
Jagodni žele:
200 g jagod
1-2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
2 lista Dr. Oetker želatine
Silikonski modelčki za ledene kocke z božičnim motivom (npr. zvezdice ali drevesca)
Te količine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Jagodni insert:
- V kozico stresi 250 g zamrznjenih jagod in stresi dve žlici sladkega prahu.
- Pristavi jo nad ogenj in segrevaj, da se jagode povsem zmehčajo, nato jih fino spasiraj.
- V hladni vodi namoči 3 liste želatine in počakaj, da se napojijo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico z vročo jagodno osnovo.
- Nad ognjem mešaj, da se želatina povsem stopi, nato kozico odstavi.
- Ko se osnova malce ohladi, jo vlij v božične modelčke za ledene kocke.
- Modelčke postavi v zamrzovalnik za vsaj 2 uri.
Piškotno dno:
- 180 g spekulas piškotov fino zmelji ali zdrobi.
- Zmešaj jih z 90 g stopljenega masla.
- V tortni pekač s snemljivim obodom premera 20 cm vpni list papirja za peko.
- V pripravljen model stresi piškotno zmes in jo z žlico potlači, poravnaj in pogladi.
Krema:
- V eni posodi stepi 250 ml sladke smetane za stepanje.
- V drugi zmešaj 600 g jogurta in 2-3 žlice sladkega prahu.
- V hladni vodi namoči 8 listov želatine in počakaj, da se napojijo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico, ki jo pristaviš nad nizek ogenj.
- Želatino segrevaj, da se popolnoma raztopi, nato jo še vročo z električnim mešalnikom primešaj k jogurtovi zmesi.
- Na koncu v kremo s spatulo nežno vmešaj še stepeno smetano.
- Kremo vlij na piškotno dno in jo poravnaj.
Vstavljanje inserta:
- Jagodne zvezdice odstrani iz modela.
- Vstavi jih v kremo v krogu tako, da se bo na prerezu torte videla lepa oblika modela.
- Kremo poravnaj in pogladi, nato torto postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Jagodni žele:
- V kozico stresi 200 g zamrznjenih jagod in stresi 1-2 žlici sladkega prahu.
- Pristavi jo nad ogenj in segrevaj, da se jagode povsem zmehčajo, nato jih fino spasiraj.
- V hladni vodi namoči 2 lista želatine in počakaj, da se napojita.
- Ožemi jih in vrzi v kozico z vročo jagodno osnovo.
- Nad ognjem mešaj, da se želatina povsem stopi, nato kozico odstavi.
- Ko se osnova malce ohladi, jo prelij po vrhu torte.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še bolje pa bo, če tam počaka do naslednjega dne.