V slanino oviti svinjski medaljoni z gobovo omako
Pujsek, ki po gobah rije.
Svinjska ribica je nežno in delikatno meso, ki se ga za izboljšan okus splača razvajati. Medaljonom iz fileja oblečemo steznik iz slanine, ki jim nudi slasten in sočen objem, crkljanje pa dopolni bogata kremna omaka iz mešanih gob.
Tale svinjsko-gobasti duet je dokaz, da lahko doma brez težav ušpičimo bogato kosilo, ki bi ga na svoj meni z veseljem pripisala vsaka gostilna, še posebej, če zraven postrežeš jajčne vlivance (špecle) z zeliščnim maslom.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Svinjski medaljoni:
1 svinjska ribica (približno 700 g)
100 g rezin pečene slanine
gorčica
sol
poper
maslo
Gobova omaka:
600 g mešanih gob
2 žlici masla
1 čebula
3 stroki česna
1 žlička timijana
250 ml zelenjavne juhe
1 žlička moke
100 ml smetane za kuhanje
1 žlička sesekljanega peteršilja
sol
poper
Postopek
Gobova omaka:
- V večji ponvi nad srednjim ognjem raztopimo maslo.
- Dodamo na drobno nakockano čebulo in jo pražimo 5 minut.
- V ponev stresemo česen in ga pražimo kako minuto, da zadiši.
- Dodamo drobno sesekljan česen in gobe.
- Pražimo, da večina vode iz gob odpari, nato prilijemo 2 dl zelenjavne juhe.
- Kuhamo 5-10 minut, vmes pa pogosto premešamo.
- H gobam primešamo smetano.
- V skodelici zmešamo žličko moke in preostalih 0,5 dl juhe.
- Podmet vmešamo v omako, ki jo kuhamo še 5 minut, da se zgosti.
- Omako solimo in popramo po okusu, po njej pa potresemo sesekljan peteršilj.
Svinjski medaljoni – predpriprava:
- Pred peko pustimo meso eno uro na sobni temperaturi.
- Svinjsko ribico splaknemo pod tekočo vodo in jo osušimo s papirnato brisačko.
- Z ostrim nožem z ribice odstranimo srebrno kožico – noževo konico zapičimo skozi kožico pri površini mesa in z dolgim rezom odrežemo trak tega tkiva. Na tak način nadaljujemo, da odstranimo celotno kožico, ki se med peko ne bi zmehčala.
- File narežemo na približno 4 cm debele medaljone.
- Medaljone dobro posolimo in popopramo.
- Vsak medaljon s strani narahlo premažemo z gorčico.
- Rezinam slanine odrežemo spodnji rob, da so kak milimeter nižje od medaljonov.
- Okoli medaljona zavijemo eno ali dve rezine slanine, nato medaljon narahlo potlačimo.
- Slanino pritrdimo z zobotrebcem – zapičimo ga skozi en konec slanine, skozi meso in skozi drugi konec slanine.
Svinjski medaljoni – peka:
- Pečico segrejemo na 170 ºC.
- Ognjevarno ponev pristavimo nad visok ogenj.
- Vanjo vlijemo malo olja.
- Medaljone pečemo na lepši strani približno 2-3 minute, da se zlatorjavo zapečejo.
- Obrnemo jih in na vsakega položimo majhen košček masla.
- Po kaki minutki jih prestavimo v pečico.
- Medaljoni se pečejo pri 170 ºC približno 10-15 minut – odvisno od debeline.
- Močno priporočava uporabo termometra za meso – medaljoni so nared, ko njihova središčna temperatura doseže 65 ºC.
- Po peki medaljone prenesemo na krožnik in jih ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo.
- Tako jih pustimo 5 minut.
- Iz medaljonov poberemo zobotrebce.
- Sok iz ponve vmešamo v gobovo omako.