Tunin tatarec
Še 23 dni do božiča in daril!
Kar se tiče raznolikosti kulinarike, ima Božiček zaradi narave svojega dela hud privilegij. V enem samem dnevu lahko namreč poskusi vse lokalne specialitete po svetu.
Kot se za jedca odprtega uma spodobi, spada tunin tatarec z japonskim pridihom visoko na lestvico Božičkovih najljubših jedi.
Saj mu ni za oporekati, ko pa gre za prefinjeno jed nežnega, a živahnega okusa ter izjemne teksture skrbno narezane surove tune. Elegantno jed zaključijo rezine kumare v jogurtu in hrustljav rakov čips.
Preden nakockaš svojega tatarca, se prepričaj, da je tuna res kvalitetna in sveža.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Tatarec:
150 g sveže kvalitetne sveže tune
5 žličk sezamovega olja
3 žličke svetle sojine omake
1/4 limone
1 žlička črnega sezama
0,5 žličke nastrganega ingverja
Kumara z jogurtom:
50 g jogurta
1 kumara
1 ščepec sladkorja
2 ščepca soli
Dodatno:
50 g rakovega čipsa
Postopek
Tatarec:
- Z res ostrim nožem s kosa tune odreži rezino, debelo približno 3-5 mm.
- Rezino nareži podolgem, nato pa še počez – dobiti moraš majhne lične kocke.
- Postopek ponavljaj, dokler ne dobiš 150 g težkega kupa tuninih kock.
- V skledi zmešaj sezamovo olje, sojino omako, sok četrt limone in črni sezam.
- Dodaj na drobno nastrgan ingver.
- Dobro premešaj, nato pa primešaj tunine kocke.
- Postavi na hladno za 15 minut.
Kumara z jogurtom:
- Kumaro splakni pod vodo in jo z lupilcem nareži na tanke lističe.
- Najlepše je, če ima vsaka rezina malo zelene kože.
- Rezine kumare zmešaj z jogurtom, 1 ščepcem sladkorja in 1 ščepcem soli.
Postrežba:
- Okrogli modelček postavi na sredino krožnika in ga napolni s tuninim tartarcem.
- Potlači in poravnaj, nato pa modelček previdno umakni.
- Okoli vilice navij rezine kumare in jih prenesi na vrh tatarca.
- Potresi s sezamovimi semeni in postrezi skupaj z rakovim čipsom.
Mene pa zanima, kje kupita tuno za tatarca?
Urša,
v bolje založenih Mercatorjih, o svežini pa povprašaj ribarja 🙂
Ali bi lahko uporabila odmrznjeno tuno?
Alja,
če je bila pravilno zamrznjena, seveda.