Torta z mlečno čokolado in pudingom
Prikupno čokoladna
Gliha vkup štriha, kar velja tudi za čokolado v tej torti. Buhnedej, da bi se pojavila le v eni obliki – v ježek podlagi je nutella, v kremi tako mlečna čokolada kot Dr. Oetker čokoladni puding, na vrhu pa še ganache iz temne čokolade.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Ježek podlaga:
90 g savoiardi (baby) keksov
90 g maslenih piškotov
70 g zmehčanega masla
2 žlici nutelle
3 žlice mleka
Krema:
2 vrečki Dr. Oetker puding čokolada
200 g mlečne čokolade
250 g mascarpone sira
250 ml sladke smetane za stepanje
4 žlice Dr. Oetker Sladkega prahu
6 listov Dr. Oetker želatine
500 ml mleka
Za povrh:
60 g temne čokolade
80 ml sladke smetane
mleti lešniki
Navedene sestavine ustrezajo pekaču s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Podlaga:
- Zmelji 90 g savoiardi keksov in 90 g maslenih piškotov, a ne preveč na fino.
- V posodi zmešaj mlete piškote, 70 g zmehčanega masla, 2 žlici nutelle in 3 žlice mleka.
- Dobljeno maso zmešaj v kompaktno zmes.
- Na tortno podlago postavi tortni obroč, nastavljen na premer 20 cm. Po notranji strani ga obdaj z acetatno folijo.
- Piškotno zmes pritisni ob dno in rob pripravljenega modela ter jo poravnaj.
Krema:
- V manjši posodici namoči 6 listov želatine v hladni vodi.
- V skodelico zlij 2 dl mleka in stresi obe vrečki čokoladnega pudinga.
- Preostalih 3 dl mleka zlij v kozico in jih zavri nad ognjem.
- Ogenj zmanjšaj, v vrelo mleko pa zlij pudingovo zmes.
- Z metlico mešaj, da se puding skuha in zgosti.
- Kozico odstavi, v puding pa vmešaj ožete liste želatine.
- Premešaj in dodaj nalomljeno mlečno čokolado.
- Vse skupaj dobro premešaj z metlico, nato stresi v večjo posodo in počakaj, da se zmes malce ohladi.
- Dodaj 250 g mascarpone sira in 4 žlice sladkega prahu, nato električno premešaj v gladko kremo.
- V drugi posodi stepi 250 ml sladke smetane za stepanje in jo s spatulo postopoma zmešaj v kremo.
- Kremo prelij čez piškotno dno in jo poravnaj.
- Nastajajočo tortico postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Ganache:
- V kozico zlij 80 ml sladke smetane in nalomi 60 g temne čokolade.
- Nad srednjim ognjem segrevaj, da se čokolada povsem stopi.
- Ganache malce ohladi in ga prelij po vrhu strjene kreme.
- Po ganachu potresi mlete lešnike.
- Torto postavi nazaj v hladilnik za vsaj 6 ur.
Postrežba:
- Pred razrezom naj torta počaka na sobni temperaturi kake pol ure.