Torta z bezgom in grškim jogurtom
Paketek pomladi
Ko v teh dneh pokukaš na plano, ti v nosnice butne izrazit vonj po cvetočem bezgu. Naju ta prijetna aroma prav poživi, zato sva jo skupaj z grškim jogurtom stlačila v en lahek pomladni paket v obliki torte.
Njeni temelji so krhko piškotni, v samem jedru torte pa se nahaja nenavadna skrivnost – z bezgovim sirupom namočen biskvit.
Da se bezeg imenitno ujame z jagodičevjem, pa dokazuje jagodni žele na vrhu torte.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Piškotno dno:
200 g maslenih piškotov
100 g masla
Biskvit:
1 jajce
1 vrečka vanilijevega sladkorja
50 g sladkorja
50 g moke
4 žlice rastlinskega olja
bezgov sirup
Krema:
800 g grškega jogurta
400 ml sladke smetane
10 listov želatine
250 ml bezgovega sirupa
lupinica ene limone
2 žlici sladkorja v prahu
Jagodni žele:
300 g zamrznjenih jagod
4 listi želatine
2 žlici sladkorja
Navedene sestavine ustrezajo torti s premerom 24 cm, notranji biskvit pa ima premer 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno:
- Maslene piškote fino zmeljemo ali zdrobimo.
- K piškotom primešamo stopljeno maslo.
- Na kartonasto podlago za torte postavimo tortni obroč, nastavljen na 24 cm.
- Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo.
- V obroč stresemo piškotno zmes in jo potlačimo ob dno in poravnamo.
- Obroč z dnom postavimo v hladilnik.
Biskvit:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Jajce ubijemo in ga skupaj s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem 7 minut stepamo, da pepeni.
- Beljak premlatimo v čvrst sneg.
- K rumenjakom primešamo olje, nato pa s spatulo še sneg.
- Na koncu v zmes s spatulo primešamo še moko.
- Maso vlijemo v tortni pekač s premerom 20 cm.
- Biskvit pečemo 10-15 minut, nato ga pustimo, da se ohladi.
Krema:
- V posodi zmešamo grški jogurt, bezgov sirup, limonino lupinico in sladkor v prahu.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo.
- Ožamemo jih in vržemo v kozico.
- Želatino segrevamo nad nizkim ognjem, dokler se povsem ne stopi.
- Stopljeno želatino električno primešamo k sestavinam v posodi.
- Sladko smetano stepemo do stepene smetane, nato jo s spatulo nežno primešamo v kremo.
Tortogradnja:
- Polovico kremo zlijemo na tortno dno in jo poravnamo.
- Na sredino kreme položimo namočen biskvit in ga narahlo potisnemo.
- Biskvit namočimo z nekaj žlicami rahlo razredčenega bezgovega sirupa.
- Na biskvit stresemo preostalo kremo in jo poravnamo ter pogladimo.
- Nadebudno tortico postavimo v nazaj v hladilnik.
Jagodni žele:
- Zamrznjene jagode stresemo v kozico in jih zasujemo s sladkorjem.
- Segrevamo jih, da se povsem zmehčajo, nato jih fino spasiramo s paličnim mešalnikom.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi.
- Ko se napojijo, jih ožamemo in vržemo v kozico z jagodno osnovo.
- Mešamo, da se želatina povsem stopi.
- Jagodni žele malce ohladimo, nato ga zlijemo na nastajajočo torto.
- Torto vrnemo v hladilnik, kjer naj pridno čaka vsaj 6 ur, še raje pa naj tam ždi skozi celo noč.
Kaj lahko uporabim namesto rastlinskega olja?
Kokosovo olje, stopljeno maslo…
Koliko bezgovega sirupa dodamo v biskvit (navedena je sestavina brez količine)?
Bezgov sirup je omenjen tudi pri kremi. 250 ml je mišljen z vodo razredčen sirup (kot sok)?
Hvala! 🙂
Toliko, da bo biskvit namočen:) par žlic zmešanih z vodo:) V kremo pa gre bezgov sirup, ki ni zmešan z vodo:)