Torta višnjev poljub
Sladka zacopanost
Ljubezen gre že pregovorno skozi želodec, kar pa še posebej velja za tole mično čokoladno-višnjevo lepotico.
Bogat čokoladni biskvit je odlična podlaga za čutno romanco, ki se plete med navihano drzno višnjevo kremo in nežno čokoladno kremo. Sladko zgodbo pa zaokrožijo pod kremo vtaknjene višnje in na vrh poveznjen višnjev žele.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Biskvit:
2 jajci
30 g masla
40 g moke
15 g pravega grenkega kakava
30 g sladkorja
½ žličke pecilnega praška
višnjev džem
Čokoladna krema:
100 g temne čokolade
300 ml sladke smetane
1 žlica sladkorja v prahu
2 lista želatine
Višnjeva krema:
500 ml sladke smetane
250 g zamrznjenih višenj
6 listov želatine
4 žlice sladkorja v prahu
Višnjev žele:
200 g zamrznjenih višenj (od tega gre 16-18 višenj med biskvit in kremo)
2 žlici sladkorja v prahu
50 ml višnjevega likerja
1 vrečka rdečega preliva za torte Fix
Za okras:
Čokoladni srčki
Jagodičevje
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 20 cm, vendar pride kar nebotična, zato lahko brez slabe vesti uporabiš pekač s premerom 22 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Naročnik recepta je Mercator.
Postopek
Biskvit:
- Razbij obe jajci in ju potolaži s sladkorjem, nato pa hitro našeškaj do puhastega. Primešaj jima stopljeno maslo.
- V drugi posodi zmešaj moko, kakav in pecilni prašek, nakar dobljeno praškasto zmešnjavo romantično primešaš k mokrim sestavinam.
- Biskvitno maso zlij v pekač za torte, čigar dno je pokrito s papirjem za peko.
- Pomežikni pečici, kar jo bo razkurilo na 180 ºC in vanjo za 7-10 minut vrzi pekač.
Čokoladna krema:
- V kozico zlij 1 dl sladke smetane in vanjo nalomi čokolado. Segrevaj nad srednje-nizkim ognjem, da se vsa čokolada nežno stopi.
- Preostalo smetano skupaj s sladkorjem v prahu strastno premlati v stepeno smetano.
- Želatino namoči v hladni vodi in počakaj, da se napoji, nato pa jo ožemi in vrzi v kozico z vročo čokolado.
- Čokoladno zmes nad ognjem mešaj toliko časa, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
- Kozico odstavi in počakaj, da se malce ohladi, nato pa čokoladno zmes primešaj k stepeni smetani.
Prvi nivo tortogradnje:
- Okoli biskvita zategni obroč za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
- Biskvit namoči z mlekom in premaži z višnjevim džemom.
- Približno 16-20 zamrznjenih višenj odtajaj in jih enakomerno razporedi v krogu po robu biskvita.
- Na biskvit zlij čokoladno kremo, nato pa torto postavi v hladilnik.
Višnjeva krema:
- Čas je za sladko-kisli zmenek – v kozico stresi višnje in 2 žlici sladkorja v prahu.
- Poskrbi za prijeten ambient in ju segrevaj nad srednje-visokim ognjem, da se višnje omehčajo.
- Pograbi palični mešalnik in višnje dodobra spasiraj do finega.
- Želatino namoči v hladni vodi in počakaj, da se napoji, nato pa jo ožemi in vrzi v kozico z višnjami.
- Višnjevo osnovo nad nizkim ognjem mešaj toliko časa, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
- Sladko smetano in preostali 2 žlici sladkorja v prahu premlati do čvrstega, nato pa k njej nežno primešaj do mlačnega ohlajeno višnjevo osnovo.
- Poskusi in po želji dosladkaj.
- Višnjevo kremo nanesi na strjeno plast čokoladne kreme, nato pa torto vrni v hladilnik.
Višnjev žele:
- Preostale višnje stresi v kozico in potresi s sladkorjem v prahu.
- Segrevaj, da se višnje zmehčajo, nato pa jih divje spasiraj do finega.
- Višnjevo osnovo zlij v merilni valjček, dodaj 50 ml višnjevega likerja in dolij toliko vode, da znaša skupna prostornina 250 ml.
- Višnjevo zmešnjavo prelij nazaj v kozico in vanjo vmešaj vrečko rdeče mešanice za preliv.
- Mešaj in počakaj, da višnjeva zmes zavre, nato pa kozico odstavi.
- Ko se višnjeva brozga ohladi do mlačnega, jo prelij čez čvrsto plast višnjeve kreme, nato pa se od torte poslovi vsaj za 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Ne pozabi, da moraš kos odrezati in pojesti s strastjo <3.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Oila danes se bom lotila tortice višnjev poljub. In me zanima koliksne mere pekaca uporabljate?
Hvala 😊
Zdravo, zanima me višina pekača, ker tortica izgleda kar visoka. Sama bi jo delala v okroglem pekaču premera 28cm, ki pa ima rob visok 6cm in se mi zdi, da če bi vse količine povečala za toliko kot pravi tortopretvornik, da mi nebi vse prišlo v pekač. Kaj predlagata? Hvala za pomoč.
Ajda,
zagotovo bi vse prišlo v pekač, torta bi morda lahko bila celo prenizka.
Živijo!
Poskusila sem narediti torto Višnjev poljub. Vse je bilo ok, razen višnjevega želeja.
Ko sem ga ohladila do mlačnega, se je zgostil in ga nisem mogla preliti čez torto. (v navodilih za tortni preliv piše da se še vroč prelije čez torto).
Kaj lahko naredim v bodoče?
Hvala!
Kristina,
višnjevo osnovo spremljaj, ko se hladi, da jo preliješ, ko še ni preveč čvrsta. Če se ti zgodi, da se žele že zgosti, ga vrni nad nizek ogenj in previdno segrevaj.
Zivjo! A mere za biskvit so prave? Tega pride zelo malo.
Živjo, ali lahko uporabim tudi višnje iz kompota namesto zmrznjenih?
Urška, seveda lahko 🙂
Zivjo, zanima me katere srcke ste uporabili za dekoracijo, ter kateri so cokoladni poljubcki? Monika
Živjo, ali so količine za biskvit prave? 40g moke, 30g masla, to se sliši res malo🤔
Tako je, količine so prave, le biskvit je tanjši, sama torta pa dokaj majhna.
zdravo, zanima me ali lahko izpustim visnjev liker v zeleju? oz. ali lahko kar nadomedtim zrle in prelijrm s cokolado?
Pozdravljena,
zanima me, če je možnost, da namesto želatine uporabim agar?
Hvala in lep dan, Dominika
Dominika,
Ker se želatina v vseh komponentah segreva, jo lahko brez težav nadomestiš z agarjem.
Lp,
Midva
Oj. Mene pa zanima a se to res dobro strdi da ne razpade tortica?
Andreja,
želatina poskrbi, da bo torta stala pokonci 😉
lp, Midva
Lahko dam na vrh se pravi coko krema, visnjeva krema in ce lahko potem dam gor se eno tanjso plast biskvita? Bo drzalo tortico?
Andreja,
bo držalo, brez skrbi.
Lp, midva
Višnjev poljub sem letos izbrala za našo novoletno tortico. Po ocenah sodeč je v nulo 🙂 Kombinacija krem je res odlična.
Pozdravljena,
zanima me, ali lahko s čim nadomestim višnjev liker?
Tamara,
uporabiš lahko kak drugi sadni rdeč liker, ali ga preprosto izpustiš.
Zanima me, ali lahko višnje nadomestim z zrelimi češnjami.
Katarina,
seveda lahko 🙂
LP, Midva
Zivijo,
zanima me, če lahko uporabim sestavine za 24 premer pekača ali bo tortica, predvsem biskvit prenizek?
Hvala 🙂
Tinca,
predlagava, da uporabiš tortopretvornik: https://midvakuhava.si/tortopretvornik/
Zivijo zanima me ce lahko uporabim rastlinsko smetano
Tina,
seveda lahko.
Živjo, ali lahko uporabim pekac premera 26cm?
Aljaž,
s premerom 26 cm bi prišla torta prenizka – raje uporabi tortopretvornik za pretvorbo količin: https://midvakuhava.si/tortopretvornik/.
Živijo,
Tole tortico sem že nekajkrat delala ker obožujem kombinacijo čokolade in višenj. Vendar ni nikoli tako lepe visnjeve barve, vedno rata rjava. Ali je to zato, ker ne dam likerja/sirupa? Okus ne odstopa in je še zmeraj odlična, edino lepa ni tko zelo.
Petra, katere višnje pa uporabiš? Midva vedno zamrznjene od Naturete in pride vedno taka barva😉 Misliva da liker nima vpliva na to..