Torta rdeči žamet
Konec je – danes je Božič!
Tako, pa bo 25 receptov za tabo in nama. Adventni del decembra je hitro minil ob vseh slaščicah, prigrizkih in pijačah, ki smo si jih privoščili. Kljub neustavljivemu tempu sva se zelo zabavala in ti med procesom celo ukradla nasmešek ali dva. Hvala vsem obiskovalcem tega prismuknjenega odštevalnika! Vabiva te, da se nama pridružiš, ko bova od 5.januarja prihodnjega leta skrbno nadaljevala pripovedovanje zgodb iz kuhinje. Seveda z občutnimi spremembami.
Prešeren Božič in odtrgano novo leto
Toda, čaka te še en recept! Zavihaj rokave, drugače bodo povsem rdeči. Ne imenuje se torta rdeči žamet z belo čokolado brez razloga.
Za rdečo pravljico si pričaraj:
120 g masla sobne temperature
300 g sladkorja
2 jajci
2 žlički ekstrakta vanilije
240 ml tekočega lahkega jogurta
rdeče barvilo
260 g moke
30 g kakava v prahu
sol
1,5 žličke sode bikarbone
1 žlica belega kisa
Sestavine so podvojene – namenjene dvema biskvitoma.
Za slastno kremo si pridobi:
500 ml sladke smetane
500 g sira mascarpone
80 g sladkorja v prahu
150 g bele čokolade
100 g masla
žlička ekstrakta vanilije
Za tortno pokrivalo in čokoladni gozd potrebuješ še:
500 ml smetane za stepanje
150 g jedilne čokolade
[adinserter block=”1″]
Sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Petindvajsetič zapored se zapodi v kuhinjo in ustvarjalno delavnico odpri z izdelavo prvega biskvita.
S 150 g sladkorja zasuj 60 g masla sobne temperature in ju stepi. Dodaj jajce in žličko ekstrakta vanilije, vse skupaj pa z električnim mešalnikom konkretno prebutaj do puhastega.
V eni posodi zmešaj 120 ml tekočega jogurta in malo rdečega barvila. Druga posoda pa gosti suhce: 130 g moke, 15 g kakava v prahu in ščepec soli.
Med stalnim mešanjem v posodo z masleno kremo izmenjajoče vlivaj rdeč jogurt in moko s kakavom. Če trenutna barva ni po tvojem okusu, kar dodaj barvilo do želene rdečice.
Dodaj še malo manj kot celo žličko sode bikarbone in približno pol žlice belega kisa.
Dobljeno rdečo lavo vlij v namaščen obodni pekač in postavi v vulkan, kjer naj žari 25-30 minut pri pičlih 180 stopinjah.
Prvi biskvit je v pečici, na tebi je da še drugega vzgojiš in pošlješ v svet. Drži se že znanih navodil in mer.
Ko je biskvitek št.1 končno nared, ga vzemi iz pečice in nežno vrzi na pult, da se malce ohladi.
[adinserter block=”2″]
Ko je biskvit pri sebi, mu izmakni pekač, katerega pripraviš za peko, vanj vlij drugo rdečo maso in pošlji na ponovno peko.
Ob primernem času drugi biskvit najprej postavi na hladno, nato pa poleg prvega. Opazuj izrazito rdečico obeh, medtem ko se neslišno kregata, kdo se je bolje odrezal v pečici.
Biskvita pusti pri miru, saj je nastopil čas priprave rahle kreme. Najboljše stvari se pričnejo s čokolado, v tvojem primeru z belo. Belo čokolado in maslo previdno raztopi nad soparo in pusti da se dobro ohladita.
V eni posodi namlati smetano, v drugo pa čmokni mascarpone, kateremu dodaš semena, izdolbena iz stroka vanilije. Mascarpone sirčku med mešanjem vsuj sladkor v prahu, nato pa počasi vlij belo čokolado, na koncu pa še žličko ekstrakta vanilije.
Zopet pokaži svojo nežno plat in skupaj s spatulo čutno vmešajta smetano v kremo.
Si že pri tortni sestavljanki! En biskvit položi na pladenj in ga namoči s sokom, najbolje rdeče barve. Čez sodi tanka plast tebi ljube marmelade, nato pa že debela plast rahle kreme. Sendvič zaključi z drugim biskvitom, katerega prav tako pošpricaš s sokom.
Na dobre stvari se vedno čaka, zato nadebudno tortico postavi v hladilnik za 4 ure (še raje pa čez noč).
[adinserter block=”3″]
Ker ti misel na sočen rdeč biskvit in nežno kremo ne da miru, se zapodi v hladilnik in ven izpuli torto.
Daj jo iz oboda in odvij papir za peko.
Premlati smetano za stepanje z oblačenjem torte prični na vrhu…
… nadaljuj pa ob straneh. Potrudi se in smetano lepo poravnaj.
Na vrsti je čokoladno pogozdevanje. Čokolado stopi nad soparo in jo s pomočjo vrečke za dekoriranje izstisni na papir za peko v obliki smrečic. Da olesenijo, jih postavi na hladno za 15 minut.
Okoli torte posadi čokoladni gozd in jo postavi na svečano mizo.
Na vrh nastrgaj še malo čokoladnega lubja…
… in poskusi odbiti napade prezgodnjih poskušalskih prstov. Hitro nareži radodarne kose.
Sebi privošči največjega!
Dober tek in se vidimo!
Tjaša in Blaž
Preizkuseno zelo dobrega okusa in zelo nasitna 🙂
bau! hvala za vse super ideje in recepte, super je bilo spremljati tale koledarček 🙂
Zdravo! Jaz sem hotela preizkusiti tole tortico, ampak se mi je zataknilo pri biskvitu, že ko sem ga naredila se mi je zdel nekoliko gost, potem pa ko sem ga spekla se je kar razpadal, bil je čisto mehak, mogoče vesta zakaj se mi je to zgodilo?
Zdravo Špela!
Si upoštevala, da so navedene sestavine namenjene za dva biskvita?
Si uporabila tekoč jogurt in tekoče barvilo? Sta bili jajci bolj majhni?
Ni čisto jasno, v katerem grmu tiči zajec – gosta masa kaže na preveč suhih sestavin. V kolikor bi bila masa še vedno pregosta, dodaj jajce in malce jogurta ali kisa.
Zdravo!
Moja red velvet bo novoletna različica in upam da uspe.
Me pa zanima… S katerim sokom sta namočila biskvit in približno koliko? Predvidevam, da preveč moker ne sme biti?
Hvala za odgovor in lepe praznike!
Živijo, Sanja.
Biskvit sva namočila s približno 8 žlicami brusničnega soka. Lepo peko in prijetne praznike 🙂
Živjo! Za kako velik obod je narejena tale tortica? 🙂
Lp, Vesna
Zdravo Vesna!
Tortica je narejena v obodu 24cm. Lp, Midva
Živjo! Rada bi naredila tortico v premeru 28 cm in, da bo malo višja…sestavine sem dala v pretvornik, vendar ne vem, če bo dovolj za visoko torto. Prav tako bi rada spekla 3 biskvita. Nisem ravno bvešča v peki tort… Kaj mi svetujeta? 🙂 hVala in lp
Zdravo Valentina.
Svetujeva ti da uporabiš take količine ki ti jih poda tortopretvornik, s tem da količine za biskvit povečaš še za 1/3, tako bo tortica prišla malo višja in spekla boš lahko 3 biskvite. Lp, Midva:)
Toliko kakava je naredilo maso za testo popolnoma temno rjavo in ubilo vso rdečino…
Alja, za obarvanje je potrebno pravo barvilo – običajno, kot je dr. Oetkerjevo, je za to torto prešibko. Morda tu tiči razlog?
LP, Midva 🙂
Barva je enaka kot vajina na sliki… Kakav pa namesto Sparovega Hofer…
Ne najdem drugega razloga…. Prav temno rjavo je bilo, po okusu pa odlicno!
Kje kupita barvilo?
Zdravo!
Barvilo sva kupila v trgovini Peki na rudniku. Lp, Midva:)
Zaneima me velikost pekaca za katerega so namenjene te sestavine. Hvala.
Živjo!
Mene pa zanima, kakšen je beli kis? Alkoholni beli kis? za vlaganje?
Hvala.
Lp, Nina
Pozdravljena Nina.
Tako je alkoholni kis. Lp, Midva:)
Živjo, mene pa zanima, kakšna je vloga kisa pri pripravi biskvita, a limonin ali pa pomarančni sok ne bi bila v redu?
Seveda lahko tudi limonin ali pomarančni sok!. Potrebno je dodati kislino zaradi sode bikarbone. Lp, Midva:)
Tudi mene zanima vloga kisa pri pripravi biskvita in pa še, če je s tem mišljen kis za vlaganje ali kakšen drug. Hvala za odgovor.
Vseeno hvala, čeprav odgovora nisem dočakala.
Renata se ti iskreno opravičujeva za pozen odgovor. Imela sva tehnične težave pri prenovljeni strani, ni objavljalo najinih komentarje. Sedaj smo končno to uredili da deluje. Lp, Midva:)
Zdravo!
Že nekaj časa spremljam vajino stran in objavljata res super recepte :)! Mene pa zanima, če lahko v torto dodam jagodičevje? Imam nekaj rdečega ribeza in borovnic, ki bi jih rada porabila.
Hvala in lp!
Blažka,
v torto lahko brez težav v kremo daš poljubno jagodičevje.
LP, Midva
Pozdravljena, preizkusiti nameravam tole tortico. Je v kremi mišljena sladka smetana (in ne smetana za stepanje, kot za pokrivalo)? Je potrebno v kremo dodati še utrjevalec/želatino ali je dovolj kompaktna?
Hvala 🙂
p.s. pohvale, vajini recpeti so super
Katarina,
mišljena je navadna sladka smetana, lahko pa brez skrbi uporabiš tisto za stepanje.
Zaradi mascarponeja in bele čokolade v kremo ni potrebno dajati želatine.