Torta potica
Torta sita, potica cela
Zopet moraš za sladico poskrbeti ti in tokrat izgleda, da se je situacija razvila v velikonočno moro. Mulci težijo za torto, stari pa za potico. Ko že tako pisano gledaš, pa še hladilnik crkne. V takih trenutkih se hitro prikrade konkretna porcija frustracije, ki pa jo lahko mirno odženeš in zadovoljiš prav vse.
S torto potico bo otročad prišla na svoj račun, navijači za potico pa prav tako. Za strjevanje krem in poznejše shranjevanje pa ne potrebuješ nezanesljivega in očitno zahrbtnega hladilnika.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Skutni nadev:
200 g skute
2 žlici limoninega soka
2 vrečki vanilinega sladkorja
2 rumenjaka
Orehov nadev:
150 g sladkorja
300 g orehov
1,5 dl sladke smetane
2 žlici ruma
2 beljaka
Biskvit:
4 jajca
140 g sladkorja
140 g moke
2 žlici olja
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 18 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Priporočava uporabo doma zmletih celih orehov. V vsakem primeru jih je zaradi morebitne žarkosti potrebno pred uporabo poskusiti.
Biskvit:
Jajca in sladkor mlati 7-8 minut, nakar dodaš olje in presejano moko.
Dobljeno maso razdeli na tri enake dele. Vsako tretjino vlij v pekač, čigar dno je obloženo s papirjem za peko, stene pa premazane z maslom in ga postavi v pečico, segreto na 180 ºC. Vsak biskvit se peče 8 – 10 minut.
Orehov nadev:
Zmlete orehe popari z vrelo smetano in k njim vmešaj sladkor in rum, na koncu pa še beljake, stepene v čvrst sneg.
Skutni nadev:
Rumenjaka skupaj z vanilinim sladkorjem penasto prebutaj. K njim vmešaj še skuto in limonin sok.
Priprava torte:
Prvi biskvit postavi v pekač za torte, ki mu dno in stene pokriješ s papirjem za peko ter ga dobro namočiš z mlekom.
Premaži ga s polovico skutnega nadeva, tega pa s polovico orehovega nadeva.
Prekrij ju z drugim biskvitom, ki ga prav tako pošteno namočiš z mlekom.
Na vrsti je druga polovica orehovega nadeva, ki ga hitro prekriješ z zadnjim biskvitom, ki ne uide mlečnemu namakanju.
Na vrh pride še druga polovica skutnega nadeva.
Dobljeno torto za 25-30 minut skrijemo v pečico, segreto na 180 ºC.
Tako, ko je poticasta torta spečena, jo ohladi, nato pa seveda napadi. Ker je zelo nasitna, lahko z eno 18-centimetrsko tortico nahraniš ogromno družino, s tem pa potolažiš tako poticojede kot tortožere.
Velikonočni tek!
Pridem po simple recept za nekaj sladkega na hitro, na koncu pa brskam cel večer po blogu in gledam čudovite slike in izvirne recepte… in ne spečem nič. Ni idealno, je pa dobra dieta 🙂 🙂
Recept bom preizkusila jutri, me pa zanima s čim sta okrasila torto? 🙂
Za okras sva v 50 vrele sladke smetane raztopila 50 g temne čokolade, nato pa zmes pošteno ohladila in stepla do puhastega. Čokoladno kremo sva nato nabrizgala na vrh torte.
Tjaša kar pogumno 😊recepti so super, energijska bomba v zapisu recepta in nasmeh, ki ti ga narišejo, dajo ven čudovit izdelek. Hvala Midva!
Čudovita tortica 🍰 .Sem jo priredila v LCHF🍀
Čudovita tortica 🍰 .Sem jo priredila v LCHF🍀
To pa moram sprobati…..in narediti nekaj drugacnega kot moja mama. 🙂 Izgleda cudovito. Pa zelo lepe fotografije .
Hvala, Mateja!
Hej, pozabila sem se vprasati, kako, kje in kako dolgo jo lahko shranimo? Hvalaaaaa.
Mateja,
torto shrani v hladilniku, kjer bo dobra še 3,4 dni.
Lahko s čim nadomestimo.beljake v orehovi kremi?
Žal ne:/ Lp, Midva