Torta Nutella-Lino Lada
Nutelinolada
Ne glede na to, ali gre za palačinke ali pa le za kos kruha, vedno je prisotna dilema, kaj za vraga gor namazati. Tudi če odpišemo cel spekter marmelad, se na koncu kreše hud boj med težkokategornima namazoma: Nutello in Lino Lado.
Tudi torte žal ne morejo uiti taki razdvojenosti, zato sva se midva odločila zakopati bojno sekiro v torto, kjer sta v enaki meri zastopana oba namaza.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Biskvit:
3 jajca
130 g sladkorja
130 g moke
30 g grenkega kakava v prahu
1 žlička pecilnega praška
60 ml olja
60 ml mleka
Za namočiti:
poljubna marmelada
mleko
Krema z Linolado:
250 g maskarpone sira
200 g Lino Lade milk
3 listi želatine
250 ml sladke smetane
Krema z Nutello:
250 g maskarpone sira
200 g Nutelle
3 listi želatine
250 ml sladke smetane
Navedene sestavine ustrezajo pekaču s premerom 24 ali 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Jajca in sladkor stepamo do penastega, približno 6 minut.
- Primešamo olje in mleko.
- V drugi posodi zmešamo moko, kakav in pecilni prašek.
- Suhe sestavine primešamo k mokrim.
- Biskvitno maso vlijemo v tortni pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko.
- Pečico segrejemo na 180 °C in jo za 25-30 minut zaposlimo s peko biskvita.
- Da je biskvit res pečen, preverimo z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh.
- Ko se biskvit ohladi, ga razpolovimo. Morebiten hribček odrežemo.
- Eno polovico biskvita postavimo na tortno podlago in okoli njega zategnemo tortni obroč.
- Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo.
- Biskvit dobro namočimo z mlekom in ga na tanko premažemo s poljubno marmelado.
Krema z Lino Lado:
- V eni posodi stepemo sladko smetano do čvrstega.
- V drugi posodi zmešamo Lino Lado milk in maskarpone.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih vržemo v kozico.
- Želatino segrevamo nad ognjem, da se povsem raztopi, nato jo električno primešamo k maskarponeju in Lino Ladi.
- Na koncu s spatulo primešamo še stepeno smetano.
- Kremo razporedimo po biskvitu in jo poravnamo.
- Na kremo previdno postavimo drugo polovico biskvita.
- Tudi tega namočimo z mlekom in premažemo z marmelado.
Krema z Nutello:
- V eni posodi stepemo sladko smetano do čvrstega.
- V drugi posodi zmešamo Nutello in maskarpone.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih vržemo v kozico.
- Želatino segrevamo nad ognjem, da se povsem raztopi, nato jo električno primešamo k maskarponeju in Nutelli.
- Na koncu s spatulo primešamo še stepeno smetano.
- Kremo razporedimo po drugem biskvitu in jo poravnamo.
- Torto postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.
- Torto pred postrežbo okrasimo po želji.
Zdravo! Zanima me, če bi lahko namesto kreme linolada, naredila kremo z malino iz recepta malinova torta z belo čokolado? Hvala in lep pozdrav.
Seveda, brez problema!:)