Torta čoko-koko z banano
Slasten pobeg v tropske kraje
Nikar se ne vdaj melanholiji vedno bolj hladnih in sivih jesenskih dni, temveč raje posezi po tropski kombinaciji čokolade, kokosa in banane.
Ko omenjene okuse stlačiš v sočno in slastno torto, je težko prikriti nasmešek, ki se veselo prikrade na sladkosneda usta. Tvorita jo rahel kokosov biskvit iz mase za kokosove poljubčke in čokoladna krema s pudingom, vmes pa se skrivajo kar cele banane. Na vrhu pa na ogled postavi čupco iz čokoladnega ganacha.
Da bo priprava torte tudi zabavna, pa le posezi po odličnih Dr. Oetker izdelkih za peko.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Biskvit:
4 beljaki
120 g kokosove moke
160 g sladkorja
1 žlička Dr. Oetker arome vanilije
Čokoladna krema:
1 vrečka Dr. Oetker čokoladnega pudinga
400 ml mleka
250 maskarpone sira
6 lističev Dr. Oetker želatine
4 žlice Dr. Oetker Sladkega prahu
250 ml sladke smetane
Ganache:
300 ml sladke smetane
150 g temne čokolade s 70 % ali več kakava
2 žlici Dr. Oetker sladkega prahu
1 žlička Dr. Oetker arome ruma
Za skrivnost:
5 banan
Za povrh:
2 žlici nastrganega kokosa
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- 4 beljake in 160 g sladkorja stepi v srednje čvrst sneg, med stepanjem pa prilij aromo vanilije.
- S spatulo primešaj še 120 g kokosove moke.
- Tortni model premaži z maslom, po njegovem dnu pa razporedi papir za peko.
- Vanj vlij biskvitno maso in ga za 25-30 minut zarini v pečico, razgreto na 180 °C.
Čokoladna krema:
- V posodici zmešaj 2 dl hladnega mleka in vrečko pudinga.
- Ostala 2 dl mleka zlij v kozico ter dodaj 4 žlice sladkega prahu.
- Kozico pristavi nad ogenj in segrevaj do vrelišča.
- Kozico odstavi in vanjo z metlico vmešaj zmes pudinga in mleka.
- Kozico poči nazaj nad ogenj in veselo mešaj, da se puding zgosti.
- Kozico zopet odstavi, puding pa tesno prekrij s prozorno folijo za živila – s tem preprečiš. da bi se na površini tvorila skorjica.
- Pusti, da se puding ohladi na sobno temperaturo, nato ga zmešaj z električnim mešalnikom.
- V večjo posodo stresi 250 g maskarpone sira in dodaj puding. Pošteno ju električno zmiksaj.
- 6 listov želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in jih vrzi v kozico, ki jo pristaviš nad srednji ogenj.
- Želatino previdno segrevaj, da se popolnoma raztopi, nato jo z mikserjem primešaj h kremi.
- Sladko smetano stepi do stepene smetane, nakar jo s spatulo primešaš v kremo.
Tortogradnja:
- Biskvit postavi na tortno dno in okoli njega zategni obroč za torte.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- Na biskvit vlij ⅓ kreme.
- Po kremi razporedi cele olupljene banane, ki jih prej podrgneš s krhljem limone ali premažeš z limonovim sokom.
- Čez prelij preostali tretjini kreme in jo poravnaj.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
Ganache za okrasitev:
- V kozico zlij 300 ml sladke smetane in jo segrej do vrelišča.
- Vrelo smetano prelij čez 150 g nalomljene čokolade.
- Dodaj 2 žlici sladkega prahu in 1 žličko arome ruma.
- Mešaj, da se čokolada popolnoma raztopi in da dobiš žametno čokoladno zmes.
- Ganache pokrij s prozorno folijo za živila in ga postavi v hladilnik za vsaj 6 ur.
- Ko si tako torta kot ganache odpočijeta, slednjega stepi do puhastega in ga nadevaj v dresirno vrečko.
- Ganache nabrizgaj po vrhu torte, da ji urediš čokoladno frizuro.
- Torto za 2 uri vrni v hladilnik.
- S torte odstrani obroč in acetatno folijo.
- V ponvi popraži 2 žlici nastrganega kokosa in ga potresi po vrhu torte.
Zdravo..
Zanima me, če so kolicine sestavin za ganashe prave? 300ml smetane in 150g čokolade.. Namreč meni je prišla zelo tekoča masa. Se strdi v šestih urah? Ali sem naredila kaj narobe? Hvalaa, imata super recepte 🤤
TincaMalinca,
ja – količine so prave, tortica se bo pa strdila – brez skrbi 🙂
Kdaj se pa uporabi 1 zlica vaninilijeve arome? Sem sedaj ko sem koncala torto ugotovila da ni nikjer napisano zato sem spustila vanilijo :/
Karmen,
uporabi se jo povsem na začetku priprave biskvita.
Imam se eno vprasanje…ali obstaja se kaksna druga opcija kot segrevanje zelatine in da se jo potem zamesa…meni se vedno kaksne grudice zelatine nardijo potem in to mi je ogabno 🙁
Karmen,
lahko vzameš 3 žlice kreme in želatino ob segrevanju raztopiš v njej.
Sicer pa opisano kaže na to, da je želatina prehladna, ko jo vmešaš v kremo – mora biti res vroča, vmešati pa se mora hitro.
Najlepsa hvala za odgovore 🙂
Zivijo, zanima me samo, ko piseta o kokosovi moki – ali je to dejansko moka, ali gre za nastrgan kokos (oboje ina namrec naziv moka🤷🏼♀️). Hvala.
Petra,
v tem primeru gre za nastrgan kokos – grobo kokosovo moko.