Tiramisu torta z Bailey’s likerjem in malinami
Tiramisujeva nova oblačila
Preden se poletje poslovi, ti bo še nekajkrat pošteno vroče. Ko se ti v teh dneh zalušta dobre domače torte, postaneš brž poklapan/a ob misli na ždetje pred vročo pečico.
Še dobro, da obstaja do torte tudi bližnjica, ki ne vključuje improvizirane kuhinjske savne. Preprosto si zloži eno konkretno tiramisu torto z drznim irskim likerjem in malinami. Prav vsi na pikniku bodo osupli!
Na zalogi imava še en slasten recept, ki obrne tiramisu na glavo: TIRAMISU KROGLICE so imeniten primer, kako to italijansko specialiteto izboljšati na praktičen način.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
300 g savoiardi keksov
125 g malin
500 g maskarpone sira
250 ml sladke smetane
250 ml mleka
3 listi želatine
4 rumenjaki
8 žlic likerja Bailey’s irish cream
140 g sladkorja
2 žlici sladkorja v prahu
2 žlici instant kave
1 dl vrele vode
kup jagodičevja
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 22 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
- Instant kavo in 2 žlici sladkorja v prahu zalij z vrelo vodo, nakar se zabavi pridružita še mleko in liker.
- Liste želatine namoči v hladni vodi, da nabreknejo.
- Pograbi metlico in z njo nad paro stepaj rumenjake in 140 g sladkorja, da se ves sladkor raztopi.
- Liste želatine ožemi in jih primešaj k rumenjakom, da se želatina popolnoma raztopi.
- Sladko smetano stepi. K maskarponeju primešaj rumenjake, nato pa s spatulo še stepeno smetano.
Za gradnjo tiramisuja si pripravi tortno podlago, na katero postaviš tortni obroč. Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- Savoiardi kekse namoči v kavni mešanici in z njimi prekrij dno v tortnem obroču. Piškotki naj se ne namakajo predolgo, saj bodo drugače povsem razpadli.
- Na piškote nanesi tretjino kreme, v katero nato zapičiš polovico malin.
- Postopek od namakanja piškotov do podtikanja malin ponovi še dvakrat, s tem, da maline v vrhnjo kremo ne spadajo.
Nadebudno torto zdaj pospravi v hladilnik, kjer naj čaka na slajše čase. Vsaj 6 ur.
Ko torti snameš obroč, jo obdaj z ograjo iz nenamočenih savoiardi keksov. Da so vsi keksi nekje enake dolžine, poskrbiš tako, da vzameš enega, z njim določiš višino (čez rob torte naj gleda za debel prst) in ga uporabiš kot vzorec pri rezanju nadaljnih piškotkov.
Iz omare potegni najlepši širok trak in ga s simpatičnim metuljčkom zaveži okoli torte. Tako nimajo keksi kam pobegniti.
Na vrh torte stresi še celo goro jagodičevja in tiramisu torta je nared!
Sladek tek!
lep na oko in zelo okusen tiramisu 🙂
Hvala, Mateja!
Mene zanima ali se morajo rumenjaki popolnoma ohladiti ali lahko dodaš še vroče preden jih primešaš k mascarponu in če mešaš to vse z navadno metlico ročno ali z električnim mešalnikom. Enako velja ko primešaš smetano ali ročno ali z mešalnikom?
Ni potrebe po ohladitvi rumenjakov. V mascarpone jih vmešamo električno. Smetano v kremo pa nato ročno. Lp, Midva
Pozdravljeni!
Tortico sem enkrat že delala in je bila vrhunska! Zdaj pa bi jo naredila za otroke pa me zanima, če lahko kavo in liker izpustim oziroma s čim jih lahko zamenjam. Hvala za odgovor in lep pozdrav! 😊
Seveda lahko nadomestite kar z kakavom:)