Tiramisu s karameliziranimi jabolki
Iz ozadja pod žaromete
Tiramisu je klasika praktično vsakega gospodinjstva. Zaradi svoje vsakdanjosti in zaradi težav s postrežbo lepega izgleda, pa ta klasična italijanska zloženka redko najde mesto na praznično obloženi mizi.
Naj bo letos drugače – enostaven tiramisu zloži v lepe kozarčke, praznično pa jih obarvaj tudi z okusom – med njegove plasti dodaj slastna karamelizirana jabolka s cimetom.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept za 8 kozarcev
Jabolka:
50 g masla
5 jabolk
4 žlice demerara sladkorja (rjavega)
1 žlička cimeta
1 dcl vode
Krema:
500 g maskarpone sira
250 ml sladke smetane
4 rumenjaki
140 g sladkorja
Tiramisu:
200 g savoiardi piškotov
250 ml mleka
1 žlica vanilijeve arome
2 žlici amareta
Jabolka:
- 5 jabolk olupi, jim odstrani peščišča ter jih nareži na majhne kocke.
- V manjšo ponev deni 50 g masla in ga stopi nad ognjem.
- Dodaj jabolčne kocke in jih posuj s 4 žlicami sladkorja demerara.
- Vse skupaj malce popraži, nato zalij z deci vode in potresi z žličko cimeta.
- Jabolka kuhaj, da se zmehčajo, karamelna omaka pa se mora zgostiti.
Krema:
- Pripravi vodno kopel – lonec z vodo pristavi nad ogenj, na lonec pa postavi kovinsko skledo.
- Voda v loncu naj leno brbota.
- V skledo stresi 4 rumenjake in 140 g sladkorja.
- Rumenjake nenehno stepaj, dokler zmes ne postane svetla in gosta.
- Stopiti se mora praktično ves sladkor.
- Rumenjakovo zmes prilij k 500 g maskarpone sira in ju premešaj.
- V ločeni posodi stepi sladko smetano in jo s spatulo nežno primešaj h kremi.
Tiramisu:
- V posodici zmešaj 250 ml mleka, žlico vanilijeve arome in 2 žlici likerja amaretto.
- En piškot prelomi, obe polovici namoči v mlečni mešanici in ju položi na dno kozarčka.
- Na piškot nadevaj nekaj žlic kreme, po njej pa razporedi dve žlici karameliziranih jabolk.
- Na vrsti je zopet prelomljen in namočen piškot in nato krema.
- Na tak način nadevaj vseh 8 kozarcev in jih postavi v hladilnik za vsaj 3 ure.
Okrasitev:
- Po vrhu tiramisuja posuj mešanico cimeta in kakava, zaključi pa s cimetovo palčko in zvezdico, izrezano iz jabolka.