Telečji zrezki v masleni omaki s kaprami in limono
Piccata pa pika!
Zrezki v omaki so klasika domačega kosila, ki lakotnike za nedeljsko mizo razveseljuje na nešteto načinov.
Ker se sonce vedno bolj trudi, da nas z vročino spravi ob pamet, se v tem obdobju zrezki bolj domače počutijo v svežih omakah.
Nežne in tanke telečje zrezke sva potunkala v klasično piccata masleno omako z značilnim okusom po limonah in kaprah.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
4 tanki telečji zrezki
40 g masla
2 žlici kaper
1 žlica oljčnega olja
1,5 dl suhega belega vina
1/2 limone
30 g moke
30 g parmezana
1 šopek svežega peteršilja
sol
poper
Postopek
- Telečji zrezki morajo biti res tanki – če niso dovolj tanko narezani, jih pokrijemo s prozorno folijo ali papirjem za peko ter jih potolčemo do tankega.
- V visok krožnik stresemo moko in na drobno nastrgan parmezan.
- Dodamo dober ščepec soli in ščepec popra. Pomešamo.
- Zrezke z obeh strani pritisnemo v moko, nato jih potresemo, da se znebimo odvečne moke.
- Ponev pristavimo na srednji-visok ogenj in vanjo zlijemo olje in vržemo polovico masla.
- Ko se maščoba segreje, vanjo položimo zrezke.
- Po 2-3 minutah se bodo zrezki dobro zapekli na eni strani, zato jih obrnemo in kako minuto pečemo še na drugi strani.
- Zrezke poberemo iz ponve in jih začasno postavimo na krožnik.
- V ponev vlijemo vino, stisnemo limonin sok in stresemo kapre.
- Kuhamo 1-2 minuti, pri tem pa s kuhalnico z dna ponve postrgamo vse slastne zapečene dele, ki so jih tam pustili zrezki.
- V ponev vržemo maslo in počakamo, da se stopi.
- V ponev vrnemo zrezke, jih nekajkrat obrnemo, da se dobro povežejo z omako, nato jih odstavimo in potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Zrezke še vroče postrežemo in pomlatimo!
Dober tek!
Ali je možno kapre nadomestiti s čim drugim?
Neža,
kapre so sicer ključni člen, lahko pa jih poskusiš izpustiti ali zamenjati z olivami.