Steak z zeliščnim maslom
Iz cvrtnika Philips Airfryer
Je steak in je steak. Prvi je ok, drugi pa odličen. Pri prvem je pravilno pečena le sredica, obkroža pa jo širok pas sivega mesa, drugi pa se bohoti s tanko zapečeno skorjico in enakomerno pečenostjo od roba do roba.
Zanesljivo pot do drugega steaka tlakuje peka v dveh fazah (lahko tudi obrnjenih): v prvi steak na hitro popečeš, v drugi pa ga pečeš počasi.
Pri različnih velikostih in kosih mesa je brez termometra za meso zelo težko določiti, kdaj je steak pečen do želene stopnje.
Najin, zdaj že zvesti, kuharski pomočnik Philips Airfryer Combi XXL serije 7000 tovrstno peko naredi enostavno kot mačji kašelj. Steak le na hitro popeci v ponvi, nato pa vanj zapiči sondo za meso, in prepusti cvrtniku, da opravi z drugo fazo peke.
Tak steak ne potrebuje pretiranih začimb ali prilog, dovolj je že dobro zeliščno maslo.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Philips.
Recept
Steak:
1 goveji steak poljubne velikosti (ribeye, sirloin, …)
1 žliaca olja
sol
poper
Zeliščno maslo:
250 g zmehčanega masla
1 šopek peteršilja
sol
Postopek
Zeliščno maslo:
- V sekljalnik stlači nakockano maslo, šopek svežega peteršilja in konkreten ščepec soli.
- Vse skupaj zmiksaj v svetlo zeleno zmes.
- Zeliščno maslo prenesi v posodico, ki jo pokriješ in postaviš v hladilnik.
Steak:
- Steak pripravimo v dveh fazah – hitra peka v ponvi in počasen zaključek v Philips Airfryer-ju.
- Cvrtnik za predogrevanje nastavi na 5 minut, 200 ºC, najvišja hitrost zraka.
- Pripravi sondo za meso, ki jo potrebuješ za drugo fazo peke.
- Meso splakni in dobro osuši s papirnato brisačko.
- Z obeh strani ga močno posoli in popopraj, začimbi pa vtri v meso z dlanmi.
- Steak premaži z žlico olja.
- Na visok ogenj postavi ponev in jo močno segrej.
- Steak peci na vsaki strani le 90 sekund, toliko da se zapeče.
- Prenesi ga na krožnik, s strani pa v sredino zapiči sondo za meso.
- Steak postavi v ogret Airfryer, sondo pa vključi v aparat.
- Pri peki z uporabo sonde lahko zelo natančno določiš stopnjo pečenosti steaka. Midva imava rada precej rare pečeno meso, zato sva nastavila na 52 ºC. V kolikor si bolj medium sorte, peko zaključi pri notranji temperaturi 56-58 ºC.
- Za peko nastavi željeno temperaturo sonde, najvišjo hitrost zraka in temperaturo 140 ºC.
- To je to, na konec peke te bo opozoril Airfyer.
- Po koncu peke steak prenesi na krožnik in ga pokrij z aluminijasto folijo za 10 minut.
Postrežba:
- Steak nareži na tanke rezine, nanje pa postavi žličnik zeliščnega masla.