Solata z arašidovim prelivom in piščancem s sezamom
Sočna kopica sublimnega okusa
Kljub temu, da nenehoma poskušava nove jedi in venomer packava nekaj idejno svežega, naju spremlja prgišče receptov, katerih se stalno poslužujeva.
Eden izmed takih je recept za fenomenalno poletno solato, ki s sočnostjo, hrustljavostjo, izrazitim okusom po arašidih in rahlo pikantnostjo redno polni najin jedilnik. Nič čudnega, ko pa se k njej poda praktično vse! Tokrat sva nanjo vrgla mehek piščančji file s sezamom.
Hiter in sočen piščančji file sestoji iz:
400 g piščančjih prsi
navadnega in črnega sezama
soli
popra
olja
Za hrustljavo solatanje si priskrbi:
2 korenčka
1 kumaro
2 mladi čebuli
1 manjšo papriko
1/2 glave kristalke
1/4 glave zelja
2 pesti češnjevih paradižnikov
Markantni preliv ne vsebuje nič manj kot:
3 žlice sojine omake
3 žlice belega balzamičnega kisa
3 žlice olivnega olja
3 zvrhane žlice arašidovega masla
1 zvrhano žlico medu
3 stroke česna
čili po okusu
za debelino prsta ingverja
1 žličko soli
1/2 limone
vodo
Zbiranje sestavin za preliv ti bo vzelo več časa kot priprava, saj jih je potrebno le vreči vkup s sekljalnikom in dodobra zmešati. Dodaj malo vode, da preliv ni pregost.
Najtežji del priprave sočnih piščančjih prsi je držati prste stran od odličnega preliva. Prsi posoli in popopraj ter jih v vrečki potolči do debeline 1 cm. Povaljaj jih v sezamu in na vročem olju na vsaki strani peci okoli 4 minute.
Zelenjava, ki bo stlačena v solato, naj bo narezana na dovolj majhne palčke/trakove/krhlje/koščke, da jih lahko stlačiš čim več v usta! Ravnokar pričarani preliv zlij na zelenjavo, premešaj in po želji dodaj malo vode. Solata je nared!
Še vroč sezamov file nareži na debelejše rezine in jih vrzi na vrh solate.
Z vsakim grižljajem si bližje koncu bogatega solatnega obreda, kar te rahlo navda z nejevoljo. Ampak te nato hitro razvedri misel na dejstvo, da si lahko to odlično solato ponovno pripraviš v ekstremno kratkem času!
Solatni tek!