Skutina torta z orehi in makom
Tako šočna!
Ko sladica vsebuje skuto, orehe in mak, je jasno, da gre za nekaj sočnega in močnega. Ko se prebijemo skozi izmenjujoče se plasti orehovega in makovega skutinega nadeva, natelimo na prijetno krhko testo, ki polni in bogati kremi poda potreben kontrast.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Krhko testo:
250 g moke
100 g sladkorja
1 vrečka pecilnega praška
1 vrečka vanilijevega sladkorja
80 g hladnega masla v kockah
1 jajce
1 žlica kisle smetane
Nadev:
1 kg pasirane skute
300 g kisle smetane
5 jajc
200 g sladkorja
200 g mletega maka
200 g mletih orehov
lupinica 1 limone
2 žlici škroba
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Krhko testo:
- Vse sestavine za krhko testo namečemo v posodo in jih s prsti premešamo in stisnemo v kepo.
- Testo zavijemo v prozorno folijo za živila in ga za 2 uri postavimo v hladilnik.
- Robove tortnega pekača premažemo z maslom, nato v pekač stresemo moko. Pekač vrtimo, da se moka prime namaščenih robov, nato odvečno moko stresemo ven.
- Na dno pekača položimo peki papir.
- Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo do debeline 5-7 mm in iz njega izrežemo krog s premerom 26 cm. Tega postavimo na dno pekača.
- S preostalim testom obložimo steno pekača do enakomerne višine.
- Pekač s testom postavimo v hladilnik.
Nadev:
- Pečico segrejemo na 170 °C.
- Kislo smetano, skuto, jajca, sladkor in limonino lupinico zmešamo in dodamo 2 žlici škroba.
- Ponovno premešamo, nato maso razdeliimo na dva enaka dela.
- V eno polovico primešamo mleti mak, v drugo mlete orehe.
- V ohlajeno testo na sredini izmenično vlivamo makovo ter orehovo zmes v isto točko, da dobimo koncentrične kroge.
- Torto pečemo 1 uro pri 170 °C.
- Po koncu peke pečico ugasnemo, vrata pa pripremo. Torta se mora na sobno temperaturo ohladiti počasi, da ne razpoka.
- Torto nato prestavimo v hladilnik, kjer naj počaka vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
Živjo,
kako visoko naj obložim obod pekača s testom, da pride lepo enako visoko? Hvala.
LP
Zdravo! Če imate klasičen pekač za peko tort potem kar so vrha pekača. Lp, Midva