Sir in makaroni
Mak’n’sir
Ker se bova kmalu podala na divjo potovanje po zahodnih ZDA, se mrzlično pripravljava na vse možne načine. Da ne bi slučajno v obilici ameriško konkretne hrane doživela prevelik šok, sva si spekla “mac & cheese” – slastno in nesramno bogato mešanico testenin, bešamela in cele vrste sirov.
To je prava energijska bomba, kot nalašč za vse ljubitelje sira.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Makaroni:
250 g testenin
1 žlička masla
0,5 žlice soli
Sirova omaka:
60 g masla
50 g moke
800 ml mleka
80 g gaude
150 g ementalca
1 žlička soli
1 žlička česna v prahu
0,5 žličke sveže nastrganega muškatnega oreščka
1 ščepec popra
Za na vrh:
30 g grana padano
1 pest peteršilja
4 rezine pancete
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Makaroni:
- V večjo kastrolo vlij vodo, ki jo soliš in zavreš.
- V lonec stresi testenine in jih kuhaj 1 minuto manj, kot je navedeno na embalaži.
- Testenine odcedi, jih vrni v lonec in premešaj z maslom.
- Pusti jih, da se malce ohladijo.
Sirova omaka:
- Za kremno omako moraš najprej pripraviti bešamel.
- Kozico pristavi na srednji ogenj in v njej raztopi maslo.
- Dodaj moko in z metlico mešaj približno 2-3 minuti – moka ne sme porjaveti.
- Vlij približno 2 dl mleka in premešaj, da nastane svetla pasta.
- Dodaj preostalo mleko in mešaj, dokler morebitne grudice ne izginejo.
- V zmes stresi sol, poper, česen v prahu in muškatni orešček.
- Zdaj vlij še preostalo mleko in kuhaj, dokler se bešamel ne zgosti, približno 8-10 minut. Ko pomočiš kuhalnico vanj, mora bešamel ostati na njej.
- Kozico z omako odstavi in vanjo vmešaj gaudo in ementalca.
- Poskusi in po potrebi dosoli.
Gradnja:
- Omako s sirom stresi k makaronom in jih dobro premešaj.
- Dobljeno kremno zmešnjavo čmokni v pekač z visokimi robovi in jo poravnaj.
- Po vrhu stresi sveže nastrgan sir grana padano in natrgano panceto.
- Pečico razkuri na 180 °C in vanjo za 20 minut pridno pospravi pekač.
Za ekstra zapečenost lahko zadnje 3 minute na pečici prižgeš funkcijo žara.
Po koncu peke vrzi pekač na mizo, čez gratinirane makarone pa potresi nasekljan peteršilj.
Zraven se izjemno poda cela skleda zelene solate.
Normalna porcija teh obilnih makaronov znaša par žlic, če si ameriške volje, pa si privošči kar pol pekača 🙂
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Zelo dober recept! Posobej bi pohvalil sirovo omako ko je odličnega okusa!
Hvala, Tai!
Naju veseli, da ti tekne 🙂
Odlično spisan recept – tako dobrega mak’n’sira še nisem jedla. Vredno pohvale.
Jana,
hvala! Tudi nama pošteno tekne 🙂