Sataraš po najino
Poširana klasika
Danes je na prežvekovalnem sporedu vsem dobro znana paprikasto-paradižnikova zmešnjava z jajčki, le na najin način. Poširančki se bodo morali še potruditi, preden se vmešajo k zelenjavi.
Za dve veseli porciji potrebuješ:
4 jajca
1 zeleno papriko
1 rdečo papriko
1 rumeno papriko
1 čebulo
2 paradižnika
2-3 žlice paradižnikove mezge
Nabrusi nož in z njim v vrh paradižnikov zareži križ. Zavri vodo v kozici in vanjo za osamljeno minuto položi paradižnika, nato ju olupi.
Manjša rdeča, rumena ali oranžna paprika vsebuje približno trikratno količino priporočenega dnevnega vnosa vitamina C in trikrat več, kot ga vsebujejo citrusi. S tem telesu pomaga pri dvigovanju odpornosti in imunskega sistema. Poleg vitamina C, paprika vsebuje tudi vitamin B6 ali folno kislino, vse barve paprike pa vsebujejo velik odmerek vlaknin. Paprike so zelo nizkokalorično živilo, saj 100 g rdeče paprike vsebuje 31 kcal, rumene 27 kcal in zelene le 20 kcal.
S spretnim vihtenjem zapestja nareži papriko na trakove, paradižnik nakockaj, čebulo pa na drobno zmrcvari.
V globoki ponvi ali voku na dveh žlicah olja najprej popraži čebulo, nato naj ji družbo dela še paprika. Potrpežljivo mešaj in čakaj, da se ta zmehča, po potrebi dolij vodo.
Ko je paprika raznežena, v vok zalučaj koščke paradižnika in paradižnikovo mezgo ter posoli in popopraj.
Kuhaj, dokler se paradižnik povsem ne razpusti. V kolikor je pregosto, pa brez sramu dolij vodo.
V široki posodi zavri vodo in zmanjšaj ogenj, toliko da še rahlo brbota. Vlij dve žlici kisa, nato se loti množičnega uboja jajc.
V manjšo okroglo posodico ubij jajce po jajce in jih s hitrim in samozavestnim gibom zvrni v vodo.
V treh minutah, kolikor potrebujejo jajčka, da se spremenijo v poširane bombice, sklede napolni z zelenjavo.
Izza vogala radovedno spremljaj, kako se poširančki vzpenjajo po pobočju zelenjavne grmade.
Ko jajčka dosežejo Sataraški vrh, od navdušenja razlijejo rumenjake po slastni papriki in sočnih paradižnikih.