Sarme iz pečice
Zvita klasika za uvod v leto
Sarme običajno obiščejo naše zgužvane mize takoj zatem, ko se te otresejo silvestrske navlake. Če vprašaš naju, je novo leto najlepše začeti z kupčkom sočnih sarm. Ti zeljni zvitki se ne znajdejo ravno pogosto na repertoarju, kar je huda krivica. Pot do slastnih sarm je namreč dokaj enostavna.
Ob sarmah najraje pomlativa dober bel kruh ali kuhan krompir v kosih, obvezno pa mednje čmokneva še žlico kisle smetane.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za SPAR.
Naročnik oglasa je SPAR Slovenija d.o.o.
Recept
Mesni nadev:
960 g mletega mešanega mesa
2 žlici olja
1 velika čebula
100 g slanine
2 stroka česna
1 žlička mlete paprike
160 g riža parboiled
1 jajce
2 žlički sesekljanega peteršilja
3 ščepci soli
2 ščepca popra
Sarme:
kisana zeljna glava za sarme
600 g prekajenih svinjskih reber v kosu
1 lovorjev list
poper v zrnu
Omaka:
50 ml olja
2 žlici moke
1 žlica mlete paprike
1 žlička paradižnikovega koncentrata
1 l goveje juhe
Postopek
Mesni nadev:
- V večjo ponev vlijemo olje in ga segrejemo.
- Dodamo sesekljano čebulo in jo popražimo, da postekleni.
- Primešamo na kocke narezano slanino in na hitro popražimo.
- Dodamo fino sesekljan česen in mešamo, da zadiši.
- Vse skupaj potresemo z mleto papriko in nekajkrat pomešamo.
- V ponev stresemo mleto meso in ga z ravno lopatko mešamo in razdrobimo.
- Solimo in popramo, nato meso pražimo, da ni več rožnato.
- Dodamo riž in mešamo še 2 minuti, nato vse skupaj stresemo v skledo in pustimo, da se zmes ohladi.
- Dodamo jajce in peteršilj ter dobro premešamo.
Omaka:
- V ponev vlijemo olje in na njem svetlo popražimo moko.
- Dodamo mleto papriko in premešamo.
- V ponev damo žličko paradižnikovega koncentrata in na hitro pomešamo.
- Prilijemo govejo juho in zavremo, nato po kaki minutki ponev odstavimo.
Sarme:
- Z zeljne glave previdno odluščimo 20 listov in jih splaknemo pod tekočo vodo.
- Izrežemo jim odebeljeno steblo.
- List na odrezanem delu uvihamo navznoter, nato na debelejši del lista nadevamo 2-3 žlice mesne zmesi.
- List prepognemo navznoter z leve in desne strani, nato ga z debelejšega dela proti tanjšemu zvijemo v sarmo.
- Ostanek zeljne glave prepolovimo in odstranimo stržen.
- Polovici narežemo na tanke rezance, prav tako stebla, ki so ostala od listov.
- Vse skupaj speremo pod tekočo vodo in odcedimo.
- Po dnu večjega ognjevarnega lonca potresemo rezano zelje.
- Po njem tesno razporedimo sarme.
- Sarme potresemo z rezanim zeljem ter dodamo lovorjev list in poprova zrna.
- Preostale sarme razporedimo po vrhu, nanje pa položimo narezana svinjska rebra.
- V pisker zlijemo omako, nato vse skupaj pokrijemo s splaknjenimi listi zelja.
- Posodo pokrijemo in jo postavimo v pečico, ogreto na 160 ºC.
- Kuhamo jih 2,5 ure s pokrovko, nato jih odkrijemo in kuhamo še 30 minut.
Postrežba:
- Zeljne liste z vrha piskra narežemo na rezance.
- Sarme postrežemo z zeljem, omako in mesom, zraven pa odlično spadata še masleni krompir in žlica kisle smetane.