Rosti
Za po hosti
Rosti je ena izmed tistih briljantnih jedi, ki so navdušujoče enostavne, pa tako dobre.
Gre za le pečen nariban krompir, ki pa sva ga midva začinila z legendarno sladko rdečo papriko in drzno dimljeno papriko – oboje sva seveda pobrala z bogate in odlične začimbne police Kotányi.
Hrustljavo zapečen rosti z mehko sredico je odlična podlaga za kislo smetano, posuto z drobnjakom, pogosto pa ga najdemo na prazničnih stojnicah v zimskem času.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept za 2 rostija
Sestavine:
1 kg krompirja
1 žlička sladke rdeče paprike Kotányi
¼ žličke dimljene paprike Kotányi
1 žlička soli
½ žličke popra
1 žlica masla
Nadev:
kisla smetana
drobnjak
Postopek
Priprava:
- Krompir splakni in ga z lupino stresi v večjo količino vrele vode.
- Kuhaj ga 10 minut, nakar ga odcedi in ohladi.
- Ohlajen krompir olupi in na grobo naribaj.
- Nariban krompir zmešaj z 1 žličko sladke rdeče paprike, četrt žličke dimljene paprike, pol žličke popra in 1 žličko soli.
- Nad nizek ognenj pristavi srednjo ponev in jo pusti, da se segreje.
- V ponev vrzi pol žlice masla in počakaj, da se stopi.
- Polovico mase s prsti raztresi po ponvi.
- S spatulo maso rahlo razporedi, a je nikar ne tlači. Ob robu ponve s spatulo potlači maso, da dobiš lep rob.
- Na eni strani se bo rosti pekel 8-12 minut, odvisno od temperature ponve.
- Za obračanje si pripravi krožnik z nizkim robom in ga na tanko premaži z oljem.
- Čez ponev povezni navzdol obrnjen krožnik, nato vse skupaj zvrni na glavo.
- Ponev pristavi nazaj nad ogenj in vanjo previdno zdrsni rosti z namaščenega krožnika.
- Na drugi strani ga peci dodatnih 8-12 minut.
- Postopek ponovi še z drugo polovico mase.
Nadev:
- Za nadev preprosto uporabi kislo smetano, ki jo potreseš z nasekljanim svežim drobnjakom.