Rižev narastek z maskarpone sirom in malinami
Kmečko dekle, oblečeno po zadnji modi
Vsega lepega je enkrat konec in tudi nedeljsko kosilo se mora nekje zaključiti, drugače bi žvečili do torka. Zasledila sva, da na mnogih nedeljskih mizah konec pojedine označuje rižev narastek. Nič čudnega, ko pa je preprost za pripravo, naenkrat začepi ogromno ust, predvsem pa, ker je res okusen.
Midva sva mnenja, da je potrebno stvari zaključiti s stilom, zato sva pripravila rižev narastek v obliki torte, ki pa se zaradi maskarpone sira, vanilije in malin ponaša z bogatejšim okusom in nežno kremnostjo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
250 g riža za mlečni riž
100 g rjavega sladkorja
250 g maskarpone sira
1 l mleka
3 jajca
200 g malin
1 vanilijev strok
Dekoracija:
sveže maline
rožmarin
Naštete sestavine so namenjene narastku s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
- Vanilijev strok po dolgem razpolovimo in iz njega z noževo konico postrgamo semena. Tako semena kot izdolben strok zavremo skupaj z mlekom.
- V lonec stresemo riž in ga kuhamo do polovice časa, ki je naveden na embalaži.
- Lonec odstavimo, mlečni riž pa ohladimo. Odstranimo vanilijev strok.
- Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. Slednje stepemo v čvrst sneg.
- K rižu primešamo maskarpone, sladkor in rumenjake, na koncu pa nežno s spatulo še sneg iz beljakov.
- Na dno pekača za torte s snemljivim obodom postavimo papir za peko.
- V pekač vlijemo maso in po njeni površini naključno razporedimo sveže maline, ki jih porinemo pod površje.
- Pečico prepričamo, naj se segreje na 200 °C in jo za 45-60 minut zaposlimo s peko riževega narastka.
- Peko budno spremljamo in ko začne narastek na vrhu rjaveti, čezenj poveznemo aluminijasto folijo, da se ne prismodi.
- Preden se družno lotimo tega narastka, se mora žal popolnoma shladiti. Predlagava, da ga za kako uro ali dve postavimo v hladilnik.
Z malce domišljije se lahko tudi preprost rižev narastek preobrazi v sladico, primerno za zaključek še tako posebnih nedeljskih kosil.
Že tako lepo zgleda da se ga bom lotila kar zdaj delati
Super 🙂
Dober tek!