Ričet iz pečice
Speci si ga cel pisker
Ričet je kulinarična legenda. V hladnejših in vlažnejših dneh je krožnik te zimzelene enolončnice zlata vreden, a včasih preprosto nimaš volje ali časa, da se ubadaš z njegovo kuho.
Namesto, da v takih kriznih trenutkih odpreš pločevinko predpripravljenega ričeta, ga raje speci v pečici. Z njim nimaš skoraj nič dela in lahko kar pozabiš nanj, čez 4 ure pa po njem že brodiš z žlico.
Še več takih in drugačnih slastnih fotografij si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Pečen ričet vsebuje:
400 g ješprenja
300 g rjavega fižola
4 korenčki
1 čebula
2 stebla stebelne zelene
3 stroki česna
1 šop peteršilja
1 manjši por
1 lovorjev list
kos prekajenega svinjskega mesa
majaron
poper v zrnu
sol
Fižol namoči že dan poprej.
Korenje in zeleno nareži na majhne kocke, por pa na kolutke. Čebulo, česen in peteršilj drobno nasekljaj.
Narezano in nasekljano zelenjavo vrzi v veliko ognjevarno posodo s pokrovom.
Zabavi v piskru se pridružita še ješprenj in namočen fižol, nakar jih zasuješ z osmukanim majaronom, zrni popra in soljo.
Vse skupaj veselo premešaj.
V posodo zvrni še kos prekajenega mesa, frcni lovorjev list in dotoči vodo, da njena gladina sega nekje 3 cm nad sestavinami.
Posodo pokrij s pokrovko, jo porini v pečico, segreto na 160 ºC in za 3-4 ure skoraj pozabi nanjo. Kako uro pred koncem radovedno privzdigni pokrovko, da ričet premešaš in mu po potrebi dolij kozarec vode.
Kot se spodobi, je rezultat peke zajetna količina bogatega ričeta, ki ga pridno deliš z bližnjimi.
Ričetast tek!
Koliko naj bi bila velika posoda za takšen recept?
Ana,
ta posoda je kar velika, kot velik pisker.
LP, midva
super ideja, bom sprobala, hvala 🙂
Odlična ideja in slasten produkt. Po vajinem receptu naredila tudi joto na ta način. Od takrat dalje, jedi na žlico dava samo še v pečico.
Lp,
Tjaša& Blaž
Tjaša in Blaž,
super, da vama tekne 🙂 Midva tudi tako marsikaj skuhava.
Lp, Tjaša in Blaž
A pa se krompir skuha zraven kisle repe\zelja?
Se, ker je čas kuhanja tako dolg. Krompir pa mora biti narezan na majhne kocke. Lp, Midva:)