Pražen krompir s hrustljavim parmezanom
Tenstana klasika
Praženje krompirja je nadvse sproščujoče opravilo. Od začetka, ko krompir sramežljivo vstopi k čebuli v ponev, pa do konca, ko je na številnih mestih ponosno zapečen, moramo pozorno bedeti nad njim. Ubadati se je potrebno z obračanjem, zalivanjem in seveda iskanjem tanke črte med hrustljavo praženim in rahlo zažganim krompirjem.
Tenstan krompir se najraje spajdaši z zrezki po dunajsko, odlično pa se obnese tudi pri ostalih vrstah mesnin, kot so pečenke in klobase.
Midva po praženem krompirju potreseva zdrobljen parmezan, ki ga prej hrustljavo spečeva. Tenstan krompirček dobi tako odličen kontrast v teksturi in prijeten umami okus.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za pražen krompir:
1 kg srednje velikega krompirja za kuhanje
150 g rumene čebule
60 g svinjske masti
50 g ocvirkov (po želji)
2 dl goveje juhe
peteršilj
sol
poper
Hrustljav parmezan:
100 g nastrganega parmezana (ali podobnega trdega sira)
Postopek
Pražen krompir – predpriprava:
- Za pražen krompir je potrebno krompir v oblicah skuhati že dan pred pripravo. V primerjavi s sveže kuhanim in vročim krompirjem, pri rahlo postanemu maščoba ostane na površini, kar botruje hrustljavejši zunanjosti.
- Krompirja ne lupimo, temveč ga le očistimo in operemo. Vržemo ga v pisker, posolimo s tremi ščepci soli in zalijemo s hladno vodo, ki naj sega kak centimeter nad najvišjim krompirjem.
- Čas kuhanja krompirja v oblicah je odvisen od njegove velikosti, približno 20-25 minut. Da je kuhan, lahko kruto preverimo z vbodom noža.
- Ko je krompir kuhan, vodo odlijemo in počakamo, da se ohladi, nakar ga pospravimo v hladilnik do naslednjega dne.
Praženje krompirja:
- Govejo juho pristavimo na ogenj in jo zavremo.
- Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine.
- Krompir v oblicah olupimo in narežemo na 0,5 cm debele rezine.
- Veliko in globoko ponev pristavimo na srednji-visok ogenj in v njej raztopimo mast.
- V ponev vržemo čebulo, ki jo med občasnim mešanjem pražimo, dokler ne porumeni – ne sme se zažgati.
- Če uporabimo ocvirke, jih v ponev stresemo proti koncu praženja čebule, da ne postanejo trdi kot kamen.
- Ogenj zmanjšamo na srednjo moč, nakar pograbimo krompirjeve rezine in jih namečemo na čebulo. Razporedimo jih tako, da jo v celoti prekrijejo.
- Po približno dveh minutah praženja z lopatko zajamemo čebulo in krompir ter ju obrnemo na glavo. Postopek ponovimo za celotno vsebino ponve.
- Naslednjih 10 minut vsake toliko pogledamo pod krompir, če se je že zapekel in po potrebi preštihamo ves krompir.
- Ogenj povečamo in vse skupaj zalijemo z 1 dl juhe. Ko juha povre, moramo biti pozorni, da se krompir ne zažge in da ga pravočasno obrnemo.
- Postopek zalivanja z juho, praženja in obračanja ponavljamo do željene stopnje zapečenosti. Tenstan krompir med peko večkrat poskusimo in po okusu solimo in popramo.
Hrustljav parmezan:
- Sveže nastrgan parmezan stresemo v kupček na sredino pekača, prekritega s papirjem za peko.
- Pekač zalučamo v pečico, segreto na 200 °C. Ko prične rob sirove lužice rjaveti, pekač vzamemo iz pečice, sirni podplat pa postavimo na hladno.
- Ko se parmezan strdi, postane neizmerno hrustljav.
Na krožnik zvrnemo kupček praženega krompirja, po njemu nadrobimo kos hrustljavega parmezana in ga potresemo s sveže nasekljanim peteršiljem. Manjka le še goveja glasba z radia in nedeljsko kosilo je popolno.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
1 Response
[…] Če tudi ti obožuješ krompir, potem nikar ne spreglej najinega ocvrtega krompirčka, kraljevskega krompirja ali praženega krompirja s hrustljavim parmezanom. […]