Poširan losos s šparglji in stepeno kislo smetano
Tipi-topi
Nemalokrat se nam v vročih popoldnevih zahoče po lahkem, a polnem kosilu, ki pa nas obenem ne obteži ali uspava.
Losos se pogosto znajde v bolj krepkih jedeh, saj vsebuje veliko maščobe, ki je kot nalašč za peko. Če ga poširamo na aromatičnih sestavinah, pa postane prav delikatna poslastica, h kateri se odlično podajo popečeni šparglji in nežna stepena kisla smetana.
Recept
Poširan losos:
4 kosi lososovega fileja po 200 g
pol koromača
1 bio limona
1 večja šalotka
2 stroka česna
1 žlička gorčičnih semen
1 žlička poprovih zrn
1 vejica peteršilja
130 ml suhega belega vina
130 ml vode
sol
Popečeni šparglji:
250 g špargljev
sol
2 žlici oljčnega olja
Stepena kisla smetana:
200 g kisle smetane
lupinica 1 limone
1 pest koperca
sol
Postopek
Poširan losos:
- Šalotko in koromač na grobo narežemo.
- Limono narežemo na tanke rezine.
- Stroka česna stremo.
- Naštete sestavine stresemo v lonec in dodamo gorčična semena, zrna popra in vejico peteršilja.
- V lonec zlijemo 130 ml vode in 130 ml suhega belega vina, nato ga pristavimo nad srednji ogenj.
- Kose lososovega fileja s pinceto očistimo kosti in jih posolimo z vseh strani.
- Ko v loncu zavre, na sestavine v njemu položimo kose lososa s kožo obrnjeno navzdol, lonec pa pokrijemo s pokrovko.
- Lososa poširamo 10-15 minut, odvisno od debeline kosov, nato ga previdno prenesemo iz posode.
Popečeni šparglji:
- Pograbimo en špargelj in ga z upogibanjem prelomimo.
- Na približno istem mestu, kjer se je prelomil prvi špargelj, razrežemo še ostale šparglje.
- Na ogenj pristavimo kozico s soljeno vodo.
- Ko voda zavre, vanjo vržemo šparglje in jih kuhamo 6 minut.
- V ponvi segrejemo oljčno olje in na njemu popečemo šparglje, približno 3-4 minute.
Stepena kisla smetana:
- Hladno kislo smetano z električnim mešalnikom stepamo 10 minut, da se njen volumen poveča, postane pa puhasta in rahla.
- Primešamo limonino lupinico, nasekljan koperc in sol po okusu.
Postrežba:
- Nežnega poširanega lososa postrežemo na popečenih špargljih, nanj pa postavimo zvrhano žlico puhaste stepene kisle smetane.