Hrustljavi kokosovi gamberi
Zasneženi gamberi, pečeni v pečici
Zunaj je novozapadli sneg pobelil sosednji breg, v kuhinji pa je naribani kokos iz obeh polovic pobelil repke kozic.
Poln kokosov oreh hrustljavih repkov kozic vsebuje:
500 g gamberov
tapiokina moka (ali koruzni škrob)
1 beljak
kokosov oreh
sol
Kokosov oreh je pregovorno težko odpreti. No ja, morda za opice, ti pa potrebuješ le kladivo, žebelj in vztrajnost. Skozi tri vdolbinice na vrhu oreha s pomočjo žeblja prebij luknje, nato skozi njih odlij kokosovo vodo. Prihrani jo, saj lahko precejeno porabiš za morebitno pecivo ali smoothie.
Nato v slabšo roko primi kokosov oreh, z boljšo pa s kladivom ob stalnem vrtenju kokosa udarjaj po njegovi sredini.
Drugačen, bolj votel pok ob udarcu pomeni, da se je oreh vdal tvojemu nadležnemu trkanju.
S pomočjo noža izdolbi meso iz obeh polovic, poskrbi le, da obdržiš vse prste.
V pričujočem filmu si oglej ta preprost postopek odpiranja kokosovega oreha.
Gambere olupi tako, da jim pustiš konico repka. Po hrbtu zareži z nožem in odstrani črno nitko – črevesce.
Na vrsti je tropska panada. Pridobljeno kokosovo meso olupi (odstrani rjavo plast) in naribaj.
Gole repke kozic brž vrzi v tapiokino moko, nato z njimi počofotaj v razžvrkljanem in dobro soljenem beljaku, na koncu pa jim prepusti prešerno valjanje v naribanem kokosu.

To je zmešan repek kozice, ves pokokosan od valjanja v panadi.
Simpatične gambere razporedi po s papirjem za peko obloženi plaži.
Tropsko sonce naravnaj na 200 stopinj in kozice prepusti sončenju. Po 10 minutah pečenja na desnem boku jim privošči prav tako 10 minut na levem boku.
Hrustljave gambere še vroče nežno natlači v kokosovo polovico in postavi v tropski aranžma. Zraven se izjemno prileže sladka čili omaka.
V senci palm se uleži na mivko in ob hrustanju čudovitih kozičnih repkov za hip pozabi sosednji pobeljen breg.
Čudovito. Hvala za navodilo za odpiranje kokosa.