Čokoladni kolački brez moke z mentolovo smetano
Ko se zelišča prikradejo na slaščice
Sosedove kokoške so slavne pirharice – vsi vedo, da njihovim obarvanim jajčkom ni para. Imenitnost pisanih umetnin je moč pripisati skrivnosti, ki jo putke tako ljubosmno skrivajo pod perutmi.
Če v času velike noči pokukaš v njihov kokošnjak, boš priča nenavadnemu prizoru. Kure z belo čokolado skicirajo vzorce bodočih pirhov kar na čokoladne izrezke, za podlago pa uporabljajo neverjetno sočne čokoladne kolačke brez moke, na katerih se v vsej svoji zelenosti bohoti aromatična mentolova smetana.
Predrzno sočni kolački ponujajo:
170 g grškega jogurta
100 g mletih lešnikov
3 žlice naravnega sladila SugarSweet 1:1 (ali sladkorja)
85 g temne čokolade (Cavalier Dark s stevio in 85 % kakava)
2 jajci
Sveže mentolova smetana je skupek:
1,5 dl sladke smetane
jedilne arome poprove mete
zelenega barvila po želji
Okrasna načičkana jajčka dobiš z uporabo:
1 jajca
1 žlice naravnega sladila SugarSweet 1:1 (ali sladkorja)
35 g temne čokolade (Cavalier Dark s stevio in 85 % kakava)
bele čokolade
Potrebuješ le še pekač za muffine in modelček za piškote z velikonočnim motivom.
Z navdušenjem opazuješ kreativno perjad, kako se loti priprave kolačkov.
Jajci stepi in vmešaj grški jogurt. Čokolado stopi ter jo vrzi k jogurtovo-jajčni mešanici. Vsuj SugarSweet (ali sladkor), na koncu pa vmešaj še mlete lešnike.
Pograbi simpatične modelčke za kolačke, jih vtakni v pladenj za muffine in napolni s slastno maso.
Glavna kura naj pečico v kurniku razkuri na 180 stopinj in vanjo flikne pekač za 25-30 minut.
Čas je, da stepeš smetano. Podivjane kokoši se tega lotijo z divjim zamahovanjem leve noge, ti pa se kar posluži električnega mešalnika.
Stepi jo do čvrstega, nakar vmešaš sladkor po okusu in nakapljaš za pol žličke arome poprove mete. Če želiš poleg okusa doseči še mentolni videz, lahko primešaš še majhno pikico jedilne zelene barve.
Na vrsti je izdelava platna za pirhaste skice.
Ubij jajce in loči rumenjak od beljaka. Prvega skupaj s sladkorjem puhasto namlati, drugega pa prebutaj v čvrst sneg.
Čokolado stopi, jo malce ohladi, nato pa igrivo vmešaj k rumenjaku. Zdaj previdno vmešaj še beljakov sneg.
Dobljeno čokoladno maso vlij manjši pekač, čigar dno je obdano s papirjem za peko, ter vrzi v pečico, ki še kar vztraja pri 180 stopinjah. Čez 5-8 minut se bo prava zabava šele začela.
Iz sveže pečenega (in rahlo ohlajenega) biskvita z izbranim modelčkom za piškote izreži željene velikonočne oblike.
Sosedove kokoši so seveda izbrala jajca, na katera lahko s topljeno belo čokolado narišejo poljubne vzorce.
Na kolačke s pomočjo dresirne vrečke nanesi všečen zeleni kupček, na katerega nato položiš olišpan biskvitni izrezek.
Pokuk v kurnik je pokazal, da so taki kolački narejeni v nekaj pernatih trenutkih.
Ugriz v enega pa pokaže njegovo pravo plat – ko se preko osvežilno mentolaste smetane pregrizeš v vznemirljivo sočen kolaček, se zaveš, da sta mentol in čokolada odličen par.
Živjo! Mene pa zanima, kje se kupi jedilno olje mete. Sem gledala po trgovinah in spletu, pa sploh ne vem, kaj kupiti, da je ustrezno tudi za prehrano. Ali bi bilo tole v redu? https://baitris.si/produkti/etericna_olja_in_naravne_arome/baldini_naravne_arome/232/taoasis_olje_baldini_poprova_meta_bio/
Hvala za odgovor!
Zdravo Petra, midva sva jo tudi naročila preko spleta. Ta na povezavi bi bila ok.
Za koliko kolackov pride mase?hvala
Zdravo Irena 12;)