Pomarančni razpokančki
Še hladnih 18 dni do zamašenega dimnika
Star božični mit pravi, da omamni vonj pomarančnih razpokančkov privablja severne jelene. Ker imajo rogati kopitljavci običajno nase privezane sanke, polne daril, sva prišla na genialno idejo! Speci cel kup teh rahlih in slastnih piškotkov in morda ravno k tebi vdre krdelo jelenov z darili!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Za 30 keksov vkup zberi:
150 g masla sobne temperature
400 g moke
200 g sladkorja
1 jajce
1 dl pomarančnega soka
1 pomarančni sladkor
pomarančna lupinica 1 pomaranče
1 žlička vanilijeve arome
2 žlički pecilnega praška
oranžno barvilo po želji
Za simpatične raztreščenčke potrebuješ še:
sladkor
sladkor v prahu
Postopek
- Vse sestavine zmešaj skupaj, pri čemer naj bo maslo sobne temperature. Sestavinam naj se po želji pridruži še par kapljic oranžne jedilne barve.
- Posodo z maso pokrij in jo za 2 uri pospravi v hladilnik.
- Od pomarančne mase odtrgaj košček in ga oblikuj v mini kroglico, ki jo pošteno povaljaš najprej v navadnem, nato pa še v mletem sladkorju. Kroglica naj ne bo prevelika, ker bo v pečici pošteno zrasla.
- Če želiš, da bo razpoka res dobro vidna, nikar ne šparaj s sladkorjem! Na koncu kroglice za vsak slučaj še potresi s sladkorjem.
- Postopek ponavljaj, dokler pred tabo ne stoji celo krdelo pocukranih kroglic. Razporedi jih po pekaču, prekritem s papirjem za peko, med njimi pa pusti malo prostora, saj se bodo razlezle v piškotke.
Čas je, da začne pokati! Pečico razkuri na zimzelenih 180 ºC in vanjo zalučaj pekač. Postopek transformacije v razpokančke traja nekje 10-15 minut.
Sveže pečene piškote zdaj previdno razporedi po pultu in upaj, da omamen vonj privabi severno jelenjad.
Razpočen tek!
Ali se razpokančki primerno razpočijo tudi ob pirini beli moki?
Seveda, razneslo jih bo kot za stavo!
LP, Midva
Ali izpadejo zelo sladki? Lahko za maso zmanjšam količino sladkorja?
Ja, so kar sladki. Midva sladkorja v masi ne bi preveč manjšala.
LP, Midva 🙂
Ali lahko v testo dam manj sladkorja? Npr. 100g namesto 200g?
Lea,
sladkor v piškotih opravlja več funkcij, zato ga ne moreš tako drastično zmanjšati.
LP, Midva
Joj meni pa nikakor ne ratajo tej pokančki. Sicer piškotki so dobri samo nikakor mi ne spokajo tako lepo. Kaj počnem narobe?
Hmm, si uporabila dovolj sladkorja povaljanje keksov?
Midva 🙂
Ali je v receptu mišljen pomarančni sok iz sveže iztisnjenih pomaranč ali kupljen pomarančni sok iz tetrapaka?
Tadeja,
mišljen je sok iz sveže iztisnjenih pomaranč.
LP, midva
Zeloooo dobri, krhki, pomarančni,…Naslednjič bom delala še manjše kroglice, tokrat so se mi razpočile v kar velike piškote. Pa v maso bom dala manj sladkorja. So pa fina sprememba, da ni vedno na mizi le čokoladna različica.
Zanima me v kolikem casu jih je potrebno porabiti? Se zaradi pomarancnega soka hitreje pokvarijo? Hvala!
Mateja,
midva sva jih jedla tudi po enem mesecu in so bili še v redu.
LP, Midva
Kaj mislita, bi slo tudi z limoninim sokom ali bi bili prevec kisli? Ali pa, ce limonin sok zmesam z malo vode?
Lp, Jasna
Jasna,
namesto pomarančnega soka uporabi 2-3 žlice limoninega soka in vodo, zraven pa še limonino lupinico in limonin sladkor.
Dobri! Se lepo razpočijo. Moj triletnik pa itak naudušen, sva jih skupaj delala in še jih bova. Samo malo manj sladkorja bom dala.
Zdravo,
bi tile uspeli tudi s sladilom eritritol (navaden in v prahu)?
Janja,
nisva še poskusila, a misliva, da ne bi tako lepo popokali.