Pomarančna torta z belo čokolado
Tako dobra, pa še brez peke!
Pomaranča pogosto ušpiči kaj sladkega s čokolado, a največkrat le s temno ali mlečno verzijo. Tvoje brbončice poznajo jaffa okus že na pamet, zato jih preseneti s slastno španovijo pomaranče in bele čokolade!
Hrustljavo piškotno dno daje čudovit kontrast nežni kremi iz bele čokolade, na sredini katere se bohoti plast drznega pomarančnega želeja. Temna čokolada na vrhu tortice pa je le sladka pika na i.
Gre za nezakomplicirano torto, ki za nameček ne potrebuje peke. Da bo tortica res uspela, kot se zagre, pa velja poseči po nenadomestljivih Dr. Oetker izdelkih.
Recept
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Piškotno dno:
70 g masla
150 g kakavovih maslenih piškotov
1 žlička Dr. Oetker sladkega prahu
sladkor po želji
Krema:
250 g maskarpone sira
500 ml sladke smetane za stepanje
200 g bele čokolade
1 vrečka Dr. Oetker Finesse pomarančne lupinice
4 listi Dr. Oetker želatine
Pomarančna plast:
250 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
1 žlica Dr. Oetker Gustina
2 lista Dr. Oetker želatine
2 žlici Dr. Oetker sladkega prahu (odvisno od kislosti pomaranč)
Čokoladna plast:
60 g temne čokolade
60 g sladke smetane
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno:
- Kakavove maslene piškote zmelji, zdrobi ali pa pograbi nekaj lesenega in jih v antristresni seansi prebutaj do finega.
- Maslo raztopi in z njim prelij zdrobljene piškote in sladkor.
- Vse skupaj premešaj v homogeno zmes.
- Na tortni podstavek postavi tortni obroč in ga nastavi na poljubni tortni premer.
- Piškotno zmes nanesi na tortno podlago, kjer ga stlačiš ob dno in robove ter poravnaš.
- Po notranji strani tortnega obroča namesti acetatno folijo, ki bo poskrbela za ličen in čist izgled tortice.
Krema:
- 300 ml smetane stepi do čvrstega.
- Belo čokolado nalomi v kozico in jo prelij s preostalo smetano.
- Kozico pristavi nad nizek ogenj in mešaj, da se čokolada stopi.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico.
- Mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- Počakaj, da se čokoladna zmes ohladi do mlačnega, nato jo skupaj s pomarančno lupinico primešaj k maskarpone siru.
- Povsem na koncu s spatulo primešaj še stepeno smetano.
- Polovico kreme prelij čez piškotno dno in jo poravnaj.
- Nastajajočo torto postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Pomarančna plast:
- 200 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka zlij v kozico, dodaj 2 žlici sladkega prahu in jo segrevaj do vrelišča.
- Preostalih 50 ml pomarančnega soka zmešaj s škrobom, nato to primešaj v vroč pomarančni sok.
- 2 lista želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojita.
- Ko se zmes v kozici skuha in zgosti, dodaj ožeta lista želatine, nato mešaj, da se povsem raztopita.
- Pomarančno osnovo ohladi do mlačnega, nato pa prelij čez strjeno kremo na nastajajoči tortici.
- Torto zarini nazaj v hladilnik, da se strdi še pomarančna plast.
- Po vrhu čvrste pomarančne plasti nanesi še drugo polovico kreme, nato roma torta nazaj na hladno.
Čokoladna plast:
- V kozico zlij sladko smetano, vanjo pa nalomi čokolado.
- Pristavi jo nad srednji ogenj in mešaj, dokler ne dobiš žametne čokoladne zmesi.
- Ko se malce ohladi, čokolado prelij po vrhu strjene kreme in jo poravnaj s spatulo.
- Zdaj gre torta v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Pred postrežbo pusti torto 10-15 minut na sobni temperaturi, da se jo lažje nareže, obenem pa bo čokolada razvila aromo.
Pomarančno-čokoladni tek!
Made my day! Katere piskote sta uporabila?
Vid,
uporabila sva Leibniz kakavove maslene piškote 🙂
Koliko časa rabi krema in pomarančna plast, da se strdi tako kot mora? Koliko casa bi naj bilo v hladilniku?
Sanja,
dobre pol ure bi moralo biti dovolj, vseeno pa prej preveri, če je že čvrsta.
Pozdravljena,
to torto bi želela speči v obliki srca. Doma imam model, kupljen v Hoferju, ki omogoča 5 velikosti torte v obliki srca. Na embalaži ne piše premerov, zato me zanima kje/na katerem delu modela, bi morala izmeriti model, da bi brez pretvorbe lahko uporabila ta recept. Ali pa če imate kakšno idejo kaj oz. kako naj naredim? Za odgovor se zahvaljujem. Lep dan, Bojana
Bojana,
zanimiv primer 🙂
Na tejle skici je z “a” označena stranica kvadrata v srcu: https://rechneronline.de/pi/img/heart.png. Če je ta stranica približno 14 cm, bo pekač nalašč za te sestavine, kot so v receptu.
Pozdravljena.
Mene pa zanima, ali se ne bo (tista druga polovica) kreme iz bele čokolade, vmes ko čakam, da se strdita, tako prva plast le te in pomarančna plast, strdila. Se ne bo naredila skorja? Ne bi raje delala vsako posebej?
Hvala za odgovor, preprosto ODLIČNA STA!
Patricija,
brez skrbi! Ne bo se strdila ali nastala skorja 🙂 Mirno lahko počaka, da se prva strdi.
Hvala! 🙂
Po dolgem času res fenomenalna torta, okus božanski-sladko, kisli.. Lahko samo priporočam. Njami… Kar bom rekla je klisejasto, ampak res jo je prehitro zmanjkalo. Mislim da bo večkrat na našem jedilniku ampak v večji verziji… Hvala za recept, Snezana
Snežana,
hvala – to je res lepo slišati! Veselo peko ti želiva!
Vrhunska!
Hvala 🙂
Mene pa zanima, koliko je visoka ta torta. Imam namreč obod visok 7 cm. Bo dovolj?
Barbara,
torta je visoka ravno nekje 7-8 cm. Morda boš morala povišati obod s peki papirjem ali acetatno folijo.
Že v drugo delam, okusna torta ma zakaj se mi ne strdi pomarančna plast?? Delam vse po navodilu, kje falim? 🤦😏
Marjeta,
katero želatino pa si uporabila?
Želatina v listih, Dr. Oetker, enkrat prej pa v prahu. Sej čez noč se mi potem strdi, ampak ko vsujem zadnjo kremo po 30 minutah v hladilniku še ni to to, se mi prelije. Verjetno moram več časa pustit v hladilniku, ha?
Marjeta,
tako je, dlje časa mora počakati.
Strjevanje lahko pospešiš, če torto postaviš v zamrzovalnik.
Katero temno čokolado uporabita za po vrhu? Ne bi rada da preveč zagreni zgornjo plast, saj bi potem preveč prevladoval okus po temni čokoladi 🙂
Samanta,
midva uporabiva lindtovo 70% čokolado. Na to torto bi pasala temna čokolada s pomarančo 😉
Pozdravljeni,
mene pa zanima, ali moram pretvoriti sestavine za pekač s premerom 22 cm in obodom 6,5 cm. Acetatne folije, da bi ga povišala, žal nimam in je do sobote tudi ne morem kupiti. Rada bi spekla to torto za sinov rojstni dan.
Drugo vprašanje pa je, če lahko sladkor med piškoti izpustim, ker so že piškoti dovolj sladki in imamo raje manj sladke torte.
Ali mora biti temna čokolada jedilna ali je lahko “navadna” npr. 50 % ali 70 %?
Ali ste okrasili torto s smetano z dodatkom kakava?
Najlepša hvala in se opravičujem za toliko vprašanj.
Naty,
Kar uporabi enake količine za 22 cm, bo ravno prav.
Lahko izpustiš sladkor.
Brez težav lahko uporabiš navadno jedilno čokolado.
Okrašena je s stepeno smetano, v kateri sva raztopila čokolado in jo shladila.
Veselo peko!
Pozdravljeni,
Ta vikend, ki je sedaj za nami sem naredila to božansko torto. Res je odlična….
Hvala vam za recepte in ideje…
Lep pozdrav iz Prekmurja.
Ines
Ines,
hvala za pohvalo 🙂
Pozdravljeni!
Zanima me , za katero velikost pekača je recept.
lp
Vanja,
sestavine so namenjene pekaču s premerom 20 cm.
Pozdravljena!
Zanima me katero belo čokolado uporabljata?
Hvala za odgovor.
P.S. Imata pa same recepte za prste obliznit😊.
Lp, Katja
Katja,
največkrat uporabiva kar belo Milko.
Hvala 🙂
Pozdravljena,
mene pa zanima kako naredita čokoladno kremo, katero potem nabrizgata po torti za okras…hvala
Renata,
pripraviva klasičen čokoladni ganache – čokolado raztopiva v smetani v razmerju 1:1 (100 ml smetane in 100 g čokolade). Zmes dobro ohladiva v hladilniku, nato jo stepeva in nabrizgava.
Hvala za fantastičen recept!
Delala sem skoraj čisto po navodilih in je torta izpadla enkratno. V podlago sem dodala dve žlici ruma, na vrh pa kandirane pomarančne lupine. Super mi je, da ni presladka!
V kremo sem dala belo lindt čokolado.
Torta je izpadla tako super, da jo vsi družinski člani hočejo za rojstni dan…
Me pa samo zanima, če bi lahko drugič izpustila Gustin in morda dodala več želatine? Koliko bi bilo dovolj? Najlepša hvala za odgovor.
Zdravo Nataša.
Naju veseli da je uspela. Ne bi priporočala da se gustin izpusti saj bo potem tekstura kreme čisto drugačna.