Pomarančna bomba
Čez pravljičnih 7 dni bodo jelenčki leteli nad tvojim domom!
V Božičkovi delavnici na severnem tečaju se močno trudijo, da je delovno okolje karseda zabavno in polno navdiha, saj le tako lahko nastajajo najboljše igrače.
Da je vzdušje res odlično, v veliki meri poskrbijo nagajivi in hudomušni škratje, ki si kar naprej podtikajo neškodljive pasti, ki nasmejejo do solz.
Letos je med boljšimi forami zagotovo pomarančna bomba, ki so jo škratje podtaknili Božičku. Lična, z božičnim motivom poštempljana bomba, se je pred Božičkovo brado razbesnela v eksplozijo pomarančno-čokoladnega okusa.
Božičkovo navdušeno hohotanje se je baje slišalo do baltskih držav.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Biskvit:
4 jajca
30 g grenkega kakava v prahu
80 g sladkorja
40 g moke
1 noževa konica pecilnega praška
1 vanilijev sladkor
Krema:
250 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
500 ml sladke smetane za stepanje
1 puding z okusom vanilije
1 vrečka pomarančnega sladkorja
250 g mascarpone sira
4 listi želatine
4 žlice sladkorja v prahu
Čokoladni preliv:
50 g temne čokolade
50 ml sladke smetane
1 žlica sladkorja v prahu
Opomba: za res intenziven okus po pomarančah, moraš nujno uporabiti pomarančni sladkor. Lahko uporabiš pomarančno lupinico, a ne bo enako.
Postopek
Biskvit:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Jajca, sladkor in vanilin sladkor stlači v posodo in jih z električnim mešalnikom stepaj, da svetlo popenijo.
- Moko, grenak kakav in pecilni prašek zmešaj v ločeni posodi.
- Suhe sestavine električno primešaj k mokrim, da dobiš biskvitno zmes.
- Biskvit moraš speči v dveh delih – malo manj kot polovico mase zlij v tortni pekač s premerom 24 cm, ki ima dno prekrito s papirjem za peko.
- Malce več kot polovico mase pa zlij na pladenj za peko (od pečice), ki je ravno tako prekrit s papirjem za peko.
- Oba biskvita peci 8-10 minut pri 180 °C.
Gradnja kupole:
- Ohlajen biskvit iz pravokotnega pekača ohladi in ga zvrni ter prenesi na drug kos papirja za peko.
- Iz biskvita izreži praznične like s poljubnimi modelčki za piškote – midva sva uporabila zvezdice.
- Po notranji strani večje sklede za solate obloži prozorno folijo za živila.
- Vsako biskvitno zvezdo s čopičem malce namoči s pomarančnim sokom.
- Zvezdice enakomerno razporedi po skledi.
Krema:
- V kozico zlij 250 ml pomarančnega soka, nato ga nekaj žlic ukradi in daj v kozarec.
- Sok v kozici segrej do vrelišča, sok v kozarcu pa zmešaj s pudingom.
- Ko sok zavre, ga odstavi, nato vanj z metlico vmešaj mešanico iz kozarca.
- Mešaj, dokler se zmes ne zgosti, nato jo malce ohladi.
- Še topel puding električno primešaj k maskarpone siru, da se znebiš grudic.
- Dodaj sladkor v prahu (2-3 žlice, odvisno od željene sladkobe) in premešaj.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo.
- Nad ogenj pristavi kozico in vanjo pljuskni 2 žlici pomarančnega soka.
- Dodaj ožete liste želatine in mešaj, dokler se želatina povsem ne raztopi.
- Želatino z električnim mešalnikom primešaj k maskarponejevi zmesi.
- V ločeni posodi stepi smetano za stepanje.
- Stepeno smetano s spatulo nežno primešaj k zmesi.
- Dobljeno kremo vlij v skledo s fiksiranimi biskvitnimi zvezdicami in jo pokrij z okroglim biskvitom.
- Biskvit namoči s par žlicami pomarančnega soka, nato vse skupaj pokrij s prozorno folijo za živila.
- Biskvit na rahlo potisni navzdol, da se krema lepo razporedi po prostorčkih med zvezdami.
- Nastalo kupolo zalučaj v hladilnik, kjer naj čaka vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Opomba: najina skleda je precej visoka in je nisva napolnila do vrha, zato je bil disk s premerom 24 cm ravno pravšnji. Če težko določiš, do kam v skledi bo segala krema, lahko tudi ta del biskvita spečeš na pladnju za peko in nato iz njega odrežeš krog, ki paše na vrh kreme.
Postrežba:
- V kozico zlij 50 ml sladke smetane in vanjo nalomi 50 g temne čokolade.
- Dodaj 1 žlico sladkorja v prahu, nato segrevaj in mešaj, da se čokolada povsem raztopi.
- Odreži kos kupole, čez njega pa prelij še vroč čokoladen preliv.
1 Response
[…] pravi hit se je izkazala že najina pomarančna bomba (RECEPT: KLIK), zato sva za veliko noč razširila svoj arzenal in sestavila še jagodno […]