Poletna testeninska solata
Osvežilna miss poletja
Ko pritisne neusmiljena vročina dolgo pričakovanega poletja, postane hladna in osvežilna testeninska solata kar naenkrat zelo privlačna.
Super pri testeninski solati je, da jo lahko pripraviš celo skledo, nato pa v njej uživaš najprej med malico, nato pa jo za kosilo postaviš še ob bok slastno pečenemu piščančku. V obeh vlogah se odlično obnese.
Drobne orzo testenine, podobne rižu, so nadvse prijetne na ugriz, zaradi česar je to solato prav užitek jesti.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
200 g orzo testenin (ali drugih manjših testenin)
150 g mocarele v kroglicah
200 g češnjevih paradižnikov
1 avokado
2 papriki
3 sušeni paradižniki
50 g oljčnega olja
3 žlice belega balzamičnega kisa
1 šopek sveže bazilike
1 pest pinjol
3 žlice črnih oliv
poper
sol
Postopek
- V sekljalnik namečemo sušene paradižnike, oljčno olje in balzamični kis. Če uporabimo sušene paradižnike, ki so v olju, lahko uporabimo kar tega.
- Naštete sestavine dobro zmiksamo v aromatičen preliv.
- Testenine skuhamo po navodilih z embalaže in jih odcedimo.
- V večjo skledo zlijemo preliv in stresemo še vroče testenine. Dobro jih premešamo, nato pa skledo postavimo na hladno.
- Pinjole popražimo v vroči ponvi, da pridobijo zlatorjavo barvo in zadišijo.
- Kroglice mocarele odcedimo in jih narežemo na četrtine.
- Češnjeve paradižnike ravno tako razčetverimo.
- Avokado razpolovimo, olupimo in ga narežemo na majhne kocke.
- Papriki splaknemo, jima odstranimo semena in pecelj ter ju narežemo na majhne kocke.
- K ohlajenim testeninam stresemo vso pripravljeno solatno robo, zraven pa dodamo še liste bazilike.
- Solato solimo in popramo po okusu, nato pa jo postavimo na hladno, kjer naj pridno čaka na svoj trenutek.