Ploski kruh brez kvasa
Z zeliščnim maslom
Vsaka jed svoj kruhek najde! Načrta priprave dobrega kruha ni potrebno vedno vpisati v koledar, dovolj je le 20 minut in minimalna količina volje.
Za ploski kruh le vkup vržeš sestavine, jih malce pomečkaš v testo, ki ga z levo roko oblikuješ, z desno pa spečeš.
Rezultat je kruhov disk s prijetno žvečljivo in mehko teksturo, ki je kot nalašč za zajemanje sataraša in mazanje krožnika.
Saj ne, da obogaten z zeliščnim maslom ne bi izginil tudi brez pomoči glavne jedi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Ploski kruh:
300 g moke
1,5 žličke soli
0,5 žličke pecilnega praška
240 g grškega jogurta
Zeliščno maslo:
1 žlica sesekljanega peteršilja
2 žlici masla
2 stroka česna
Postopek
Zeliščno maslo:
- V posodici zmešamo zmehčano maslo, sesekljan peteršilj in sesekljan česen.
Ploski kruh:
- V posodo stresemo moko, sol in pecilni prašek ter čmoknemo grški jogurt.
- Vse skupaj zmešamo ali na roke ali s kuhinjskim robotom, da dobimo gladko testo.
- Če je to presuho, primešamo žličko grškega jogurta.
- Testo zavijemo v folijo za živila in ga pustimo 10 minut pri miru.
- Testo razdelimo na 4 dele, ki jih oblikujemo v kepe.
- Vsako kepo razvaljamo v krog.
- Ponev segrejemo nad srednjim ognjem in vanjo kanemo malo olja.
- Ploski kruh pečemo 1 – 2 minuti na vsaki strani.
- Ko se na vrhu pojavijo mehurji, kruh obrnemo in pečemo, da se spremenijo v zlatorjavo zapečene lise.
- Še vroč ploščat kruhek radodarno premažemo z zeliščnim maslom.