Grahova juha s poširanim jajcem
Brž po nakupih, le še 4 dni imaš!
Škratja kulinarika je čislana po vsem svetu. Njihove jedi lahko brez težav prepoznaš po izraziti zeleni barvi.
Zadnja mojstrovina izpod njihovih malih prstov je grahova juha, v katero so za nameček vrgli še imenitno poširano jajce.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za 4 krožnike:
1 manjši por
600 g zamrznjenega graha
2 manjši čebuli
2 stroka česna
1 l zelenjavne jušne osnove
olje
4 jajca
1 dl sladke smetane
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Juha:
- Čebulo in česen na drobno nasekljaj. Por speri pod tekočo vodo in ga nareži na enakomerne kose.
- Čebulo vrzi v visoko posodo in jo popraži na malo olja.
- Ko čebula postekleni, v pisker stresi še česen.
- Ko česen zadiši, se zabavi pridruži še por, ki ga pražiš 3 minute.
- V kastrolo stresi grah in zlij jušno osnovo. Župco kuhaj toliko časa, dokler ni vsa zelenjava mehka.
- Pograbi palični mešalnik in vsebino posode pogumno spasiraj v škratje zeleno juho.
- Posoli in popopraj jo po okusu.
Poširano jajce:
- V širok lonec nalij vodo in dodaj 0,5 dl kisa.
- Segrej do vretja, nato ogenj zmanjšaj – voda ne sme brbotati.
- Vodo v loncu zavrti, da nastane vrtinec.
- V nizko skodelico ubij jajce in ga zvrni v sredino vrtinca.
- Jajce kuhaj 3-4 minute, oziroma toliko, da se beljak strdi (rumenjak mora biti na dotik mehek, beljak pa čvrst).
V krožnik pljuskni zajemalko goste juhe, vanjo položi poširano jajce in nakapljaj sladko smetano.
Obvezen prvi korak pri zaužitju te juhe je, da jajce predreš in z užitkom gledaš, kako se rumenjak počasi meša z juho. Takoj zatem jo brez zadržkov požri!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!