Piščanec iz slanice
Sprostitveni tretma
Pri peki mesa predstavlja ohranjanje njegove sočnosti kuharjevo najvišjo prioriteto. To ni vedno najlažja naloga, kar še posebej velja za puste, manj mastne kose.
Najlažji in najučinkovitejši način, kako meso prepričati v to, da ostane tudi po peki sočno, je uporaba slanice, v katero za več ur potopimo meso.
Visoka koncentracija soli (in sladkorja) poskrbi, da slanica prodre v mišične celice mesa, kar botruje tudi do 10 % večji končni masi. V mišičnem tkivu pomaga slanica razkrajati beljakovine, to pa pomeni, da je tako meso na koncu tudi občutno mehkejše.
Če že prepričamo meso, da vase sprejme vodo, zakaj ne bi zraven poslali še pisano popotnico arom? V slanico lahko dodamo poljubno kombinacijo zelišč, začimb in citrusov, meso pa bo z izbranimi okusi povsem prežeto.
Zraven sočnega mesa pa priporočava živahen in živozelen rizi-bizi z meto, recept si preberi tu: KLIK!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Piščanec:
piščančja bedra
piščančje prsi
Slanica:
2 litra hladne vode
5 žlic (80 g) soli
3 žlice sladkorja
2 lovorjeva lista
3 rezine limone
1 vejica rožmarina
poprova zrna
Začimbna mešanica:
0,5 žličke sladke paprike
0,5 žličke dimljene paprike
1 žlička česna v prahu
0,5 žličke popra
0,5 žličke soli
0,5 žličke čebule v zrnju
Postopek
Slanica:
- V posodo s pokrovom zlijemo hladno vodo in stresemo sladkor, sol, lovorjeva lista, rezine limone, rožmarin in poprova zrna.
- Premešamo, da se sol in sladkor raztopita.
- Piščančje prsi potolčemo, da jih malce stanjšamo.
- V kopel potopimo piščančja bedra in potolčen file.
- Posodo pokrijemo in jo za 8-12 ur postavimo na hladno.
Začimbna mešanica:
- Vse naštete sestavine zmešamo v enakomerno mešanico.
Peka:
- Piščančje meso speremo in ga osušimo s papirnatimi brisačkami.
- Vse kose mesa dobro natremo z začimbno mešanico.
- V ponev zlijemo 3 žlice oljčnega olja in jo pristavimo na visok ogenj.
- V vroči ponvi popečemo piščančja bedra z vseh strani, nato ogenj zmanjšamo, ponev pa pokrijemo.
- Na tak način bedra pečemo 25-30 minut. Vmes jih nekajkrat obrnemo.
- Pečenost preverimo tako, da z nožem zarežemo do kosti. Če meso ob kosti izgleda pečeno, sok, ki izteče, pa čist, je piščanček nared.
- Iz ponve vzamemo bedra, po potrebi vanjo zlijemo še malo olja in jo pristavimo nazaj na visok ogenj.
- V vročo ponev položimo fileje z gladko stranjo navzdol. Ko postanejo robovi na zgornjem delu filejev beli, jih obrnemo.
- Skupaj naj se file ne peče več kot 8 minut.
Piščančji tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Tale rižota zgleda slastna. Je tudi zanjo kje recept?
Ana,
sva dodala link zdaj še v recept, gre pa za slasten rizi-bizi z meto: https://midvakuhava.si/rizi-bizi-z-meto/