Piščančji trakci v omaki iz kremnega sira
Ekspresna poslastica
Piščančji trakci v smetanovi omaki so nadvse priljubljena klasika, še posebej pri najmlajših. Za to izvedbo pustimo smetano povsem na miru, saj za osnovo omake posežemo po slastni kombinaciji kremnega sira in topljenih sirčkov.
S sotiranjem piščančjih trakcev poskrbimo, da bodo sočni, celotna jed pa je pripravljena v pičlih 15 minutah!
Ob piščančjih trakcih postrezi špinačne zdrobove cmoke.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
150 g kremnega sira
400 g piščančjih prsi
4 topljeni sirčki
1 dcl piščančje jušne osnove
muškatni orešček
limonina lupinica
sol
poper
Postopek
Priprava:
- Piščančji file narežemo na zrezke, vsak zrezek pa nato narežemo na enako široke trakce.
- Če so trakci predolgi, jih razpolovimo.
- Piščančje trakce zalijemo s 3 žlicami oljčnega olja ter jih pošteno posolimo in popopramo. Dobro jih premešamo.
- Večjo ponev pristavimo na visok ogenj in počakamo, da se dodobra segreje.
- Piščančje trakce sotiramo – na ponev jih stresemo polovico in jih s kuhalnico razporedimo po celi površini, da niso sprijeti skupaj.
- Pustimo jih, da se na eni strani pečejo toliko časa, da dobijo lepo zlatorjavo barvo, nato jih pomešamo – najbolje s stresanjem ponve.
- Sotiramo jih še slabe pol minute, nato jih stresemo na krožnik – nič ne de, če je kak trakec sumljiv – do konca se bodo skuhali v omaki.
- Postopek ponovimo še z drugo polovico trakcev, ki jih prav tako stresemo na krožnik.
- Ogenj pod ponvijo zmanjšamo na srednjo jakost, vanjo pa zlijemo jušno osnovo, stresemo kremni sir in topljene sirčke ter dodamo dva ščepca sveže nastrganega muškatnega oreščka.
- Dobro pomešamo in počasi kuhamo, da dobimo gladko omako.
- Vanjo stresemo piščančje trakce, skupaj s tekočino, ki se je nabrala na krožniku.
- Omako kuhamo 3 minute, nato vanjo nastrgamo lupinico tretjine limone.
- Omako solimo in popramo po okusu.
- Če se omaka preveč zgosti, jo segrejemo in dodamo nekaj žlic jušne osnove ali vode.