Pehtranove rolice
Sočna skrivnost tete Pehte
Pehtranov najljubši praznik je, nepresenetljivo, velika noč. Takrat se ta aromatična zel v družbi skute – njegove najljubše pajdašinje – razkomoti v potici in tam hudomušno čaka praznične požrešneže.
Letos se je odličen duo pehtrana in skute odločil za bolj fancy skrivališče – nesramno puhaste rolice, ob katerih bi še potica očrnela od zavisti. Če te še nisva prepričala – priprava teh sočnih rolic je neprimerno enostavnejša od priprave potice.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Testo:
520 g bele pšenične moke
200 ml mlačnega mleka
70 g stopljenega masla
1 vrečka suhega kvasa
90 g sladkorja
1 vrečka Kotányi rumovega sladkorja
1 žlička vanilijeve arome
2 jajci
1 ščepec soli
lupinica 1 BIO limone
Nadev:
3 žlice sesekljanega svežega ali zamrznjenega pehtrana
500 g nepasirane skute
70 g sladkorja
1 vrečka Kotányi pomarančnega sladkorja
2 žlici kisle smetane
1 jajce
Postopek
Testo:
- V večjo posodo stresi 520 g moke, 80 g sladkorja, 1 vrečko rumovega sladkorja, 1 vrečko suhega kvasa in 1 ščepec soli.
- V posodo nastrgaj tudi lupinico ene limone.
- Vse skupaj premešaj, v sredini pa izkoplji jamico.
- V odprti kop zlij 200 ml mlačnega mleka, 70 g stopljenega masla in 1 žličko vanilijeve arome.
- V posodo ubij še obe jajci.
- Sestavine premešaj, da se povežejo, nato pa zgneti v voljno in prožno testo.
- Posodo pokrij in jo postavi na toplo, da testo vzhaja do dvojne prostornine – približno 1 uro.
Nadev:
- Vkup nameči 500 g skute, 70 g sladkorja, eno jajce, dve žlici kisle smetane, tri žlice sesekljanega pehtrana in vrečko pomarančnega sladkorja.
- Sestavine zmešaj v mazav nadev.
Rolanje:
- Vzhajano testo vrzi na pomokano delovno površino.
- Z valjarjem ga razvaljaj v pravokotnik debeline nekje 0,5 cm.
- Po testu premaži pehtranov nadev.
- Testo tesno zvij v rulado.
- Z obeh koncev rulade odreži konca – oba štrukeljca na skrivaj speci in jih potuhnjeno pomlati.
- Preostalo rulado razpolovi, vsako polovico pa ponovno razpolovi.
- Vsako četrtino zdaj nareži na tri enake dele, da skupaj dobiš 12 kosov.
- Pograbi dva pekača (okrogla ali pravokotna) in oba premaži z zmehčanim maslom.
- V vsak pekač razporedi po 6 rolic.
- Pekača pokrij s kuhinjsko krpo in pusti rolice vzhajati 20-30 minut.
Peka:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Vzhajane rolice premaži z mešanico 1 jajca in 3 žlic mleka.
- Oba pekača za 25-30 minut postavi v dobro segreto pečico.
- Po peki rolice zasuj s sladkorjem v prahu.
Rolice so najlastnejše še tople, svojo sočnost in mehkobo pa obdržijo tudi več dni.
Bi lahko namesto bele moke uporabila kako drugo? Pirino mogoce, bi se vedno prislo sočno vse skupaj?
Seveda, brez problema!
Božanske! Hvala!