Pehtranove bombetke z jagodnim maslom
Nenavadni par
Velikonočni prazniki so kot nalašč, da si daš kuharskega duška. Pokukaj izza strogih meja tradicije in obrni velikonočno mizo na glavo.
V tem času se vse prevečkrat zgodi, da pehtran tlačiš le v potico. To drzno zelišče se namreč odlično počuti tudi v ekspresnih mehkih bombetkah, s svojim karakterjem pa se postavi po robu tudi svežemu jagodnemu maslu.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Napihnjene bombetke vsebujejo:
520 g moke
2 žlici suhega pehtrana
2 jajc
2 dl mleka
50 g masla
1 kocke kvasa
2 žlic sladkorja
1 zvrhano žličko soli
V premazu za bombetke se skriva:
1 jajce
2 žlici mleka
Pomladno jagodno maslo se diči s:
250 ml sladke smetane
4 jagode
1 ščep soli
Bombetke:
Najprej pripravi kvasni nastavek – toplo mleko zmešaj z dvema žlicama sladkorja in nadrobljenim kvasom. Pusti ga, da se malce dvigne.
Moko, pehtran, jajci, maslo in sol skupaj s kvasnim nastavkom dobro premešaj, nato pa pregneti v testo, ki naj vzhaja 1 uro.
Od zabuhlega testa odreži kepo, težko približno 50 g in jo oblikuj v kroglico ter postavi na pekač, prekrit s papirjem za peko. Postopek ponovi, dokler ne zmanjka testa. Na vrh bombic zareži križ, nato pa jih premaži z mešanico razžvrkljanega jajca in dveh žlic mleka.
Pekač zalučaj v pečico, segreto na 200 ºC. Po 10-15 minutah omamnega dišanja so okrogli kruhki nared za snedenje.
Maslo:
Da iz sladke smetane dobimo maslo, moraš pretiravati – z električnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom jo stepi do stepene smetane in še naprej. Z udrihanjem prenehaj šele, ko se smetana loči v maslo in pinjenec. Maslo ožemi z rokami in ga splakni pod hladno vodo.
Kepo masla vrzi v posodo, vanj frcni ščepec soli in ga zasuj z drobno sesekljanimi jagodami. Zmešaj ga z električnim mešalnikom in iz njega z žlico oblikuj simpatičen rožnat žličnik. Shranjuj pokritega v hladilniku.
Nič ne obudi brbončic bolj od mehkega masla na toplem kruhku.
Le nekaj ugrizov v aromatičen duo puhaste pehtranove bombetke in nežnega jagodnega masla je potrebno, da se ti pričnejo konkretno cediti sline.
Velikonočni tek!
1 Response
[…] Midva sva nora na domače maslo, še posebej pa sta nama pri srcu domače maslo s sivko in jagodno maslo. […]