Pehtranova potica
Potica tete Pehte
Ni velikonočne mize brez kraljice potice in pehtranka zagotovo spada med najbolj čislane predstavnice teh imenitnih peciv. Potica ima svoje sladke korenine po kuhinjah celotne Slovenije, za osrednjeslovensko regijo pa je značilna pehtranova.
Sicer priprava potice ni ravno enostavna, a se v njeno pripravo splača vložiti trud in čas. Po skupku mešanja, gnetenja, vzhajanja, mazanja, zvijanja in peke smo namreč poplačani z bogato in sočno potico, ki očara z omamnim okusom po pehtranu.
Edina težava pri njej je, da se nikakor ni moč ustaviti le pri enem kosu.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Kvasec:
2 žlici sladkorja
100 ml mleka
10 g suhega kvasa (ali 35 g svežega kvasa)
Testo:
700 g pšenične bele moke
4 rumenjaki
100 g sladkorja
230-250 ml toplega mleka
60 g stopljenega masla
60 g olja
2 vrečki vanilin sladkorja
2 žlici ruma
0,5 žličke soli
lupinica 1 limone
kvasec
Nadev:
300 g skute
160 g sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
2 žlici kisle smetane
lupinica 1 limone
90 g svežega pehtrana
50-80 g piškotnih drobtin
4 beljaki, ki so ostali od testa
Potrebujemo še:
2 žlici masla
1 jajce
4 žlice mleka
leseno špino
Navedene sestavine ustrezajo pekaču s premerom 24 cm spodaj in 28 cm zgoraj.
Postopek
Kvasec:
- V posodo stresemo kvas, 2 žlici sladkorja in 100 ml toplega mleka.
- Kvasec pustimo stati 15 minut, da popeni in vzhaja.
Testo:
- Pograbimo večjo skledo in vanjo presejemo moko. V sredino kupčka zvrtamo jamo.
- Dodamo pol žličke soli, sladkor, vanilijev sladkor in limonino lupinico.
- V jamo stresemo še 4 rumenjake, olje, stopljeno maslo, 2 žlici ruma in toplo mleko.
- Na koncu prilijemo še pripravljeni kvasec.
- Vse skupaj zmešamo in pregnetemo v gladko kepo. Če je med gnetenjem testo presuho, dodamo še 20 ml toplega mleka.
- Skledo pokrijemo z vlažno krpo in jo postavimo na toplo.
- Testo mora vzhajati do dvakratne prostornine, kar traja 1-2 uri.
Nadev:
- Štiri beljake, ki so ostali od testa, penasto pretepemo do čvrstega snega.
- Svež pehtran na drobno nasekljamo in k njemu primešamo skuto, sladkor, vanilijev sladkor, 2 žlici kisle smetane in limonino lupinico.
- Na koncu k masi nežno primešamo še sneg iz beljakov in toliko piškotnih drobtin, da bo masa mazava, a ne presuha.
Oblikovanje potice:
- Segrejemo 2 žlici masla in z njim dobro premažemo pekač za potico.
- Testo zvrnemo na dobro pomokano površino.
- Z valjarjem ga razvaljamo do pravokotnika debeline približno 5 mm ali manj.
- Valjamo od sredine navzven.
- Pograbimo nadev in ga z žlico nakupčkamo po celi površini testa.
Pozor! Testo in nadev morata biti približno enake temperature. - Z žlico ali spatulo enakomerno razmažemo nadev, ki naj sega do robov testa.
- Z zvijanjem pričnemo pri bližnjem robu, pazimo pa, da potico res tesno zavijemo.
- S koncev poticaste kače odščipnemo oba štrukeljčka.
- Potico previdno prenesemo v namaščen pekač. Poskusimo jo tako obrniti, da “šiv” gleda navzgor.
- Potico pokrijemo s krpo in jo za 1 uro postavimo na toplo, da vzhaja.
Peka:
- Pečico segrejemo na 180 °C – klasičen način gretja (zgoraj in spodaj).
V posodici razžvrkljamo 1 jajce in 4 žlice mleka. S tem premažemo celo vidno površino potice. - Da omogočimo uhajanje zraka in pare med peko, potico dobro preluknjamo s špino. Vbodi morajo segati do dna modela, razporejeni pa morajo biti po celi potici.
- Potico postavimo na rešetko v ogreto pečico in jo pečemo najprej 45 minut pri 180 °C, nato pa še 20-25 minut pri 160 °C.
- Po približno 30 min peke potico pokrijemo z aluminijasto folijo.
- Po peki naj potica počiva v pekaču 5 minut, nakar jo zvrnemo na mrežico in pokrijemo s krpo. Tako naj se ohladi.
- Pred postrežbo potico posujemo s sladkorjem v prahu.