Ocvrti krompirček
Marljiv kmet ima hrustljav krompir
Pomfri je še ena klasika, ki v restavraciji navdušuje, doma pa kruto razočara. Vsak, ki se je kdaj lotil priprave domačega ocvrtega krompirčka, je krompir verjetno preprosto narezal in vrgel v olje, potem pa bil deležen žalostno razmočenega in mehkega pomfrija.
V obsedenem lovu na perfekten ocvrt krompirček sva izoblikovala postopek, sestavljen iz 3 faz. Kljub temu, da se zdi na prvi pogled priprava zapletena, gre pravzaprav za preproste korake, ki se jim splača slediti. Po ugrizu v pomfri s tankim hrustljavim oklepom in mehko sredico ga bodo bližnji hoteli imeti vsak dan na sporedu.
Ker se k ocvrtemu krompirčku poda drzna omaka, sva za zraven na hitro pripravila preprosto pikantno majonezo.
Pozor! Rokovanje z vročim oljem je lahko zelo nevarno. Če se olje slučajno vname, ga nikar ne smemo poškropiti z vodo! Brez panike posodo pokrijemo s pokrovko, da prekinemo dovod zraka, kuhalno ploščo pa ugasnemo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
5 velikih krompirjev, primernih za cvrenje (sorte Russet, Carrera ali Bintje)
olje za cvrenje
sol
jabolčni kis
Pikantna majoneza:
3 žlice majoneze
2 žlički sriracha čilijeve omake
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
Pikantna majoneza:
Ker ima priprava krompirja veliko korakov, omako pripravimo z levo roko.
Majonezo in sriracho (sladko-kislo čilijevo omako) površno zmešamo.
Priprava krompirja:
Popoln pomfri se prične že pri izbiri krompirja. Ta na naj bo označen kot primeren za cvrenje, saj imajo te sorte višjo vsebnost škroba in manjšo vsebnost vode. Pri voskastih krompirjih z večjo vsebnostjo vode lahko nastane votel krompirček, ko voda med cvrenjem izpari.
- Krompir olupimo in po dolgem natančno narežemo na 0,5 – 0,8 cm debele rezine. Vsako rezino narežemo na palčke, ki naj bodo tudi enako široke. Če krompir narežemo na predebele kose, bodo po peki hitreje izgubili hrustljavost.
- Narezan krompir speremo pod tekočo vodo, da se znebimo škroba s površja.
Prva faza – kuhanje:
S kuhanjem krompirja pripravimo osnovo tako za mehkobo kot hrustljavost. Z dodatkom kisa pa upočasnimo razpad pektina v krompirčku med kuho, zaradi česar ostane lepe oblike in se ne spešta.
- V velik pisker z 2 l vode stresemo 2 žlički soli in 2 žlici kisa.
- Zavremo, nato pa vanj vržemo naš nadebudni krompirček.
- Kuhamo ga 10 minut, nato pa odcedimo in takoj razporedimo po kuhinjski brisači.
- Vroč krompir pustimo 10 minut, da z njega izpari voda in se osuši.
Druga faza – cvrenje prvič:
Za cvrenje potrebujemo primerno posodo, še bolje pa kar cvrtnik. Midva uporabljava litoželezno posodo z visokimi robovi, saj bolje ohranja toploto.
S prvim cvrenjem poskrbimo, da bo krompir v sredini puhasto mehek.
- Na srednje visokem ognju segrej olje na približno 200 °C. Če vanj frcneš en krompirček, mora podivjano zacvrčati, po dobre pol minute pa začeti rjaveti.
- Krompirček moramo obvezno ocvreti v več rundah, drugače temperatura olja pade prenizko in pomfri ne bo uspel.
- Tretjino krompirja previdno stresemo v olje in ga cvremo 1 minuto.
- Postopek ponovimo s preostalima tretjinama.
- Krompirček zložimo na papirnato brisačko in počakamo, da se popolnoma ohladi, približno pol ure.
Na tem mestu lahko takoj nadaljujemo s tretjo fazo, lahko pa krompirček stlačimo v vrečke in zamrznemo za drugič. Pravzaprav je to zaželjeno, saj ta korak še dodatno vpliva na hrustljavo-mehek krompirček.
Tretja faza – cvrenje drugič:
V končni fazi krompirček dobi svojo znamenito hrustljavo skorjico.
- Olje ponovno segrejemo na 200 °C in v njemu zopet v treh rundah ocvremo krompirček.
- Tokrat traja cvrenje 3,5 – 4 minute, odvisno od debeline krompirčka.
- Ocvrt krompirček mora biti zlatorumene barve z mini mehurčki na površju.
Takoj po koncu cvrenja krompirček postrežemo in takoj pomlatimo. Ves trud je poplačan, ko krompirček hrustljavo prelomimo, v njemu pa se skriva puhasta sredica.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
1 Response
[…] tudi ti obožuješ krompir, potem nikar ne spreglej najinega ocvrtega krompirčka, kraljevskega krompirja ali praženega krompirja s hrustljavim […]