Natrgan piščanec
Odštekana perutnina
Vsakemu se enkrat malo zmeša. Najpogosteje slišimo za utrgano svinjo, ki rije po BBQ omakci in se nasploh vede zelo slastno, kar pa še ne pomeni, da se ne more strgati tudi piščancu.
Iz bedrc sva pripravila sočno natrgano meso, ki se v družbi z domačo BBQ omako odlično poda pisani zeljni solati.
Ključna lastnost tega ftrganega piščeta je, da je nared po eni samcati uri, svinja pa potrebuje vsaj 6-urno razvajanje v pečici.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za solato:
¼ glave rdečega zelja
¼ glave belega zelja
¼ glave zelene solate
1 korenček
180 g kisle smetane
1 žlica majoneze
bel balzamični kis
sol
poper
Sestavine za utrgano pišče:
500 g piščančjih beder brez kosti in kože Perutnina Ptuj Natur premium
150 ml temnega piva
1 žlička česna v prahu
1 žlička čebule v prahu
1 žlička sladke rdeče paprike
1 žlička soli
1 žlička popra
Sestavine za BBQ omakco:
100 g kečapa
60 ml temnega piva
2 žlici Worchestershire omake
2 žlici kisa
30 g rjavega sladkorja
½ žlice čebule v prahu
Za pripravo tega piščančka potrebuješ še litoželezno posodo s pokrovom.
Najprej se loti piščančka. Bedra vrzi v litoželezno posodo in jih zasuj z mešanico česna in čebule v prahu, sladke rdeče paprike, soli in popra. Vse skupaj premešaj, nato pa zalij s temnim pivom. Nikar ne popij preostanka piva, saj ga potrebuješ za BBQ omako.
Posodo s piščancem zapri in jo za 1 uro postavi v pečico, segreto na 160 ºC. Dvajset minut pred koncem preveri, ali je še dovolj tekočine, v nasprotnem primeru dolij še malo piva.
Takoj, ko se posloviš od piščanca, v kozico vrzi, stresi in zlij vse sestavine za BBQ omako. Dobro premešaj in kuhaj ob počasnem brbotanju dokler se ne zgosti. Na nizkem ognju lahko počaka vse do utrgane perutnine.
Žmohtnega piščančka in drzno omako pa kot vedno nadzira sveža, hrustljava in sočna zeljna solata, ki je pravzaprav prirejena različica ameriške “coleslaw” solate.
Pomembno je, da sta zelje in korenje narezana v dolge trakove ali rezance. Belega in rdečega zelja se loti kar z navadnim lupilcem, začni pa pri robovih.
Korenje nareži s specialnim strgalom ali kar z nožem, lahko pa ga preprosto naribaš.
Ker se itak že vse trga, natrgaj še zeleno solato in jo nameči k zelju.
Dodaj kislo smetano in majonezo, nato pa soli, popraj in kisaj po okusu. Solatko dobro premešaj in jo postavi na hladno.
Ko pečica naznani, da je piščanec nared, se zapodi v kuhinjo in odpri litoželezno posodo. Z dvema vilicama temeljito natrgaj kose piščanca tako, da dobiš čimdaljše laske. Vse skupaj dobro premešaj s sokovi od peke – če je tekočine preveč, pa meso mešaj nad ognjem, da povre.
Čas je, da piščančka obogatiš z BBQ omako. Še vročo zlij k natrganemu piščancu in premešaj. Količino prilagajaj svojemu prefinjenemu okusu.
Na krožnik nakupčkaj sočno solato, na katero čmokneš kepo kremnega natrganega piščanca. Poslastice se lahko lotiš kar tako, lahko pa vse skupaj vtakneš v bombetko in dobiš odlično in priročno packarijo.
Utrgan tek!
Utrgono luštni napotki. Ju3 se zapodim v kuhinjo. Hvala