Najboljši hrustljav krompir iz pečice
Ko priloga stopi v ospredje
Vsakdo se je že srečal s peko domačega krompirja, ki ni uspel po naših željah – njegova povrhnica je bila usnjata, robovi zažgani, notranjost tudi votla, hrustljavost pa je doletela le tiste, najbolj zažgane primerke.
Tak rezultat čaka vsakega, ki se v peko krompirja zaleti naivno in ga le nareže, naolji in vrže v pečico.
Nikakor pa pot do najboljšega hrustljavega krompirja ni trnova – trik je v tem, da ga je potrebno pred peko še malce obdelati.
Velike kose krompirja najprej kuhamo v pošteno osoljeni vodi, ki ji dodamo ščepec sode bikarbone. Odcejen krompir nato grobo premešamo z oljem, da se na njegovi površini pojavi nekakšna pasta iz krompirja. Ravno rahla bazičnost vode je ključna, da se zunanjost kosov krompirja hitreje razgradi. To je ključno za res krhko in hrustljavo skorjico, pod katero se potem skriva okusna in kremna sredica.
Če krompirček pečemo skupaj s svinjsko potrebušino, mu le privoščimo nekaj žlic maščobe, ki ga je ta prijazno oddala. Krompirček se nam bo zahvalil z izvrstnim okusom.
Ob krompirčku iz pečice se najbolj prileže POČASI PEČENA SVINJSKA POTREBUŠINA S HRUSTLJAVO KOŽO.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
1,5 kg krompirja
četrtina žličke sode bikarbone
1 žlica soli
2 žlički začimbne mešanice za krompir
oljčno olje
Postopek
- Krompir olupimo in ga narežemo na velike kose.
- V srednji lonec natočimo približno 2 litra vode in vanjo stresemo zvrhano žlico soli in četrt žličke sode bikarbone.
- Ko voda zavre, vanjo stresemo krompir.
- Krompir naj se kuha 10–15 minut. Nared je, ko lahko vanj zlahka zapičimo noževo konico.
- Krompir odcedimo v cedilu in ga pustimo v njem kako minuto, da voda z njega odpari.
- V veliko skledo zlijemo 3-4 žlice oljčnega olja in dodamo 2-3 žličke začimbne mešanice za krompir (po želji lahko namesto mešanice uporabimo poljubno kombinacijo rožmarina, česna v prahu, mlete paprike, origana, timijana in podobno).
- V skledo stresemo krompir, pograbimo skledo in jo divje stresamo, da se krompir pomeša z oljem in začimbami,
- Na krompirju bo nastala plast nekakšne paste, ki je točno tisto, kar iščemo.
- Pečico nastavimo na ventilatorsko peko in jo segrejemo na 200 ºC.
- S pečico naj se segreje tudi širok pekač.
- Po vročem pekaču previdno razmažemo žlico olja, nato nanj stresemo krompir.
- Krompir naj se peče približno 50–60 minut, vmes pa ga enkrat obrnemo z uporabo tanke kovinske lopatke. Če se kak kos krompirja slučajno prime pekača, pazimo, da ga ne raztrgamo.
- Če krompirček pečemo sočasno s svinjsko potrebušino, potem posteljico z njeno maščobo prihranimo, potrebušino postavimo na sredino pekača, okoli nje pa razporedimo krompir. Tako pečemo 30 minut, nakar iz pekača odstranimo meso, prilijemo pa za nekaj žlic prihranjene maščobe in previdno, a dobro premešamo. Do konca pečemo še 20–30 minut.