Na žaru pečen ploski kruh in namaz iz pečene paprike
Lepinje mu zavidajo
Na žar zborovanjih je običajno kruhasta priloga nadvse dolgočasna. Okoli se na veliko kotalijo lepinje, vsake toliko pa iz kake vreče pokuka običajen bel kruh.
Saj ne, da je z omenjenimi napihnjenci kaj narobe, je pa mnogo bolj frajersko, če kruh spečemo sami na žaru – gostje bodo kar debelo pogledali.
Še vroč ploski kruh kar kliče po dobrem namazu in v tej vlogi se izjemno znajde bogat namaz iz na žaru pečenih paprik in česna v družbi čičerike.
Duo svežega ploskega kruha in drznega namaza iz pečene paprike bo razveselil tako veganske kot mesojede goste.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Ploski kruh:
320 g pšenične bele moke
100 g pšenične polnozrnate moke
1 vrečka suhega kvasa
280 ml tople vode
2 žlici oljčnega olja
1 žlička soli
Namaz iz pečene paprike:
3 rdeče paprike
1 glava česnovih strokov
250 g vložene čičerike
1 žlica limoninega soka
sol
poper
Postopek:
Ploski kruh:
- Vse sestavine za ploski kruh zmešaj in jih dodobra pregneti v testo.
- Tega oblikuj v kepo, ki jo za 1 uro pokrito postaviš na toplo, da vzhaja.
- V testo lahko zamesiš tudi poljubne začimbe in zelišča, kot sta česen in timijan.
- Iz testa pripravi približno 100-gramske kepe, ki jih sploščiš in premažeš z oljčnim oljem.
- Sploščene kruhke peci na vročem žaru, na vsaki strani približno eno minuto.
Namaz iz pečene paprike:
- Na vroč žar vrzi cele paprike in jih peci 10-15 minut, medtem pa jih večkrat obrni.
- Med peko se bodo paprike zmehčale, njihova koža pa bo konkretno počrnela.
- Celi česnovi glavi odsekaj vrh, da ven pokukajo stroki, nakar jo zaviješ v aluminijasto folijo in vržeš na žar ob paprike.
- Po peki papriki odstrani počrnelo kožo in jo reši semen.
- Česen je po peki zmehčan, zato ga preprosto iztisni iz glave.
- Paprike, česen, čičeriko in limonin sok stlači v sekljalnik in iz njih pripravi živahen namaz.
- Posoli in popopraj ga po okusu, nato pa pospravi na hladno.
Ko imamo vse nared, odtrgaj kos ploskega kruha in ga razveseli z izdatno količino namaza.
Ploski tek!