Mousse torta z belo čokolado in malinami
Buongiorno, principessa!
Da sta bela čokolada in malina stari znanki, se šušlja že po vseh kotičkih slaščičarske sfere. Kadar pa se spajdašita v obliki nežnega moussa in drznega želeja, pa zapečatita usta tudi najbolj opravljivim.
Sveti gral domače tortopeke je zagotovo čist in oster rob tortice. Do njega lahko pridemo tudi brez oblačenja v razne maslene kreme – s preprostim trikom, ki vključuje folijo in obroč za torte.
Za ekstra uau efekt pa tortico obleci v mirror glaze izpod rok Dr. Oetker, s katerim torto na preprost način dvigneš par stopničk višje.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Biskvit:
50 g bele pšenične moke
1 jajce
40 g belega sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
4 žlice rastlinskega olja
¼ žličke pecilnega praška
Malinov žele:
250 g zamrznjenih malin
3 lističi Dr. Oetker želatine
2 zvrhani žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
Mousse krema z belo čokolado:
4 listi Dr. Oetker želatine
200 g bele čokolade
700 ml sladke smetane za stepanje
1 žlica Dr. Oetker sladkega prahu
1 strok Dr. Oetker bourbonske vanilije
Mirror glaze:
3 vrečke Dr. Oetker mirror glaze
Dr. Oetker rdeča barva za jedila
Dr. Oetker črna barva za jedila
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Biskvit:
- Pečico segrej na klasičnih 180 ºC.
- Jajce, vanilin sladkor in 40 g sladkorja divje miksaj 5 minut, da zmes posvetli in popeni.
- Dodaj 4 žlice olja in premešaj.
- V 50 g moke vmešaj četrt žličke pecilnega praška, nato vse skupaj vmešaj v biskvitno zmes.
- Premer biskvita je manjši od premera končne torte, zato zanj potrebuješ manjši pekač s premerom 18 cm.
- Dno pekača prekrij s papirjem za peko, nato vanj vlij maso za biskvit. Da iz posode postrgaš vso maso, uporabi spatulo.
- Pekač obračaj in dvakrat plosko spusti na pult, da se masa enakomerno razporedi po dnu.
- Biskvit peci 10-15 minut pri 180 ºC.
- Da je biskvit pečen, preveri z zobotrebcem – po vbodu v biskvit mora ostati suh.
- Pečen biskvit namoči z nekaj žlicami mleka in ga pusti v pekaču.
Malinov žele:
- V kozico stresi 250 g zamrznjenih malin in jih zasuj z dvema zvrhanima žlicama sladkega prahu.
- Maline segrevaj, da se zmehčajo, nato jih fino spasiraj.
- V hladni vodi namoči 3 liste želatine in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v vročo malinovo osnovo.
- Malinovo zmes mešaj, da se želatina povsem stopi.
- Pusti, da se malinova osnova shladi na sobno temperaturo, nato jo zlij v pekač na biskvit.
- Pekač z biskvitom in malinovo plastjo postavi v zamrzovalnik ali skrinjo, da zamrzne – približno za 4 ure.
Mousse krema z belo čokolado:
- V kozico zlij 200 ml sladke smetane.
- Strok vanilije po dolgem razpolovi in iz obeh polovic z nožem postrgaj semena. Vrzi jih v smetano.
- Dodaj še žlico sladkega prahu in 200 g nalomljene bele čokolade.
- Kozico pristavi nad nizek-srednji ogenj in segrevaj, da se čokolada povsem stopi.
- V hladni vodi namoči 4 liste želatine in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v vročo čokoladno zmes.
- Z metlico premešaj, da se želatina povsem stopi.
- Kozico odstavi, da se čokoladna zmes ohladi na sobno temperaturo.
- Preostalih 500 ml sladke smetane stepi do stepene smetane.
- Čokoladno zmes z metlico primešaj k stepeni smetani, da dobiš homogeno kremo.
Tortogradnja:
- Obroč za torte nastavi na 24 cm.
- Pograbi prozorno folijo za živila in jo povezni čez obroč.
- Folijo nategni, zategni in zapni, da je napeta kot na bobnu.
- Obroč postavi s folijo navzdol na ravno desko ali podstavek za torte – dovolj majhen mora biti, da gre lahko v zamrzovalnik.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- V obroč zlij kremo in jo poravnaj z žlico.
- Iz zamrzovalnika vzemi pekač z biskvitom in želejem. Z nožem naredi cel krog med pekačem in želejem, da preprečiš razpoke pri odpiranju. Previdno odstrani papir za peko.
- Zamrznjen duo biskvita in želeja obrni z malinovo plastjo navzdol in ga postavi na sredino kreme.
- Z rokami disk potisni navzdol, da je vrh poravnan s kremo.
- Z žlico pogladi kremo okoli biskvita, da bo dno torte povsem ravno, nato pokrij s folijo za živila in vse skupaj zatlači v zamrzovalnik za 6 ur.
Mirror glaze:
- V kozici zavri vodo, jo odstavi in vanjo potunkaj vse tri vrečke mirror glaze-a.
- Po dveh minutah se bo vsebina vrečk zmehčala – s prsti vrečke premečkaj, da premešaš njihovo vsebino.
- V en kozarec vlij za 2-3 žlice zmesi, ostalo naj gre v svojo posodico.
- V večjo posodico z glazuro zlij malo rdeče barve za kolače in premešaj. Postopek ponavljaj do želene intenzivnosti barve.
- V kozarec zlij malo črne barve za kolače in premešaj.
- Počakaj, da temperatura glazure pade na točno 32 ºC. To zna vzeti 15-20 minut. Pozor: toplo priporočava uporabo termometra. Na embalaži je navedeno, da se glazura ohlaja 5-6 minut, po najinih izkušnjah pa je to trajalo veliko dlje. Je pa nujno, da se glazura dovolj ohladi, sicer bo pretekoča in ne bo lepo prekrila torte, saj bo prehitro stekla z nje.
- Vzemi torto iz zamrzovalnika, z nje previdno odstrani vse folije in jo postavi na okoli obrnjen lonček, pod katerim je večji pladenj ali pekač, kamor se bo stekala odvečna glazura.
- Ko je roza zmes primerne temperature, jo prelij čez torto – v spirali od znotraj navzven.
- Pazi in spremljaj, kako glazura teče ob straneh torte, da vse prekrije.
- Prebudi svojo umetniško žilico, pograbi črno obarvano glazuro in jo poljubno našpricaj, pokapljaj ali kako drugače popackaj po torti.
- Počakaj 5 minutk, da se na zamrznjeni torti glazura ohladi in strdi. Z nožem s spodnjega roba odstrani nitke, ki ostanejo po odtekanju glazure.
- Torto z dvema paletnima nožema previdno prestavi na servirni krožnik ali podstavek za torto.
- Torto zdaj le še postavi v hladilnik, da se glazura strdi, torta pa odmrzne – približno 3 ure.
Jaz bi naredila torto veliko 26 cm, potem je prvi biskvit velik 20cm, je tako?
Hvala, lp
Nataša,
lahko povečaš sestavine in spečeš biskvit 20cm, lahko pa pustiš kar 18 cm.
Pozdravljeni!
Zanima me, če lahko to torto “zgradiš” tudi na način, da mousse kramo zliješ v večji tortni obroč kjer je biskvit z želejem? Hvala za odgovor.
Lara,
tudi tako bi se dalo – srž obratne gradnje je v tem, da dobiš gladko in ravno površino in oster rob.
Pozdravljeni!
Ali ima torta kaj drugačen okus in strukturo, ker je bila zamrznjena?
Ali jo lahko za mirror glaze le dobro ohladimo, ali jo je potrebno zamrzniti?
Hvala in lp
Ana,
povratna informacija nekaj sledilk je, da so torto le dobro shladile, pa so imele dober rezultat z mirror glaze. Midva sicer nisva poskusila brez zamrzovanja.
Zaradi zamrzovanja pa se tej torti ne spremeni okus ali tekstura.
Lahko namesto bele čokolade uporabim navadno jedilno? Ali ostaja potem razmerje ostalih sestavin isto?
Hvala.
Maja,
lahko enostavno zamenjaš z jedilno čokolado in pustiš količine enake.
Pozdravljena!
Mene pa zanima, ali je lahko namesto malin uporabim višnje? Poleg tega pa me zanima še tekstura želeja, a je precej želatinast – tak trden, kompakten – naša slavljenka namreč ne mara ‘preveč’ želatinastih delov torte :’)
Hvala!
Kaja,
namesto malin lahko uporabiš višnje, žele pa ni preveč kompakten, temveč bolj “rahel”.
Zdravo,
mene pa zanima, kje se dobi to mirror glaze od Dr.Oetker ker je nikjer vec ne prodajajo…ali je zdaj kaksna druga ali drugacno pakiranje?
Hvala 🙂
Trenutno je žal ni za dobit:(