Mocarelini njoki brez moke s paradižnikovo omako
Keto njoki
Najin znanec, strasten fitneser, se je nekega dne privlekel k nama v res groznem stanju. Pena na ustih, tresoče roke in nekakšno renčanje so bili očitni znaki hudega pomanjkanja njokov.
Seveda sva ga nemudoma sprejela in mu ponudila prvovrstne krompirjeve njoke, a mu dieta ni dovoljevala vnosa ogljikovih hidratov. Rešitev je bila le ena – hrustljavi, a mehki njoki le iz mocarele in rumenjakov – brez vsakršne moke ali krompirja. V borih 15 minutah je že godrnjal od ugodja in pomlatil celo skledo s svežo paradižnikovo omako.
Navihani njoki sestojijo le iz:
350 g mocarele, ki ne plava v sirotki
4 rumenjakov
0,5 žličke česna v prahu
3 ščepci soli
Sočno paradižnikovo omako pripravi iz:
5 paradižnikov
1 bučke
1 manjše čebule
2 strokov česna
sveža bazilika
Za dobro mero okusa navrzi še sveže nabranega jurčka, malce masla ter rožmarin.
Njoki
To epsko kratko kulinarično potovanje se prične s segrevanjem mocarele v mikrovalovni pečici. Mocarela nikakor ne sme biti tista iz sirotke, razen če si želiš katastrofe – preizkušeno iz prve roke. Mocarelo nastrgaj in zasuj s soljo in česnom v prauh.
Mikrovalovno pečico navij do konca in mocarelo segrevaj postopoma – vsakih 15 sekund preveri, ali je že dovolj zmehčana. Midva sva jo segrevala 1 minuto in 15 sekund. Pazi, da ne pretiravaš, ker bo v nasprotnem primeru ostala le žalostna in neuporabna kepa.
Rumenjake enega za drugim vmešaj k mocareli in kmalu se lahko nadejaš homogene mase, ki jo postaviš v hladilnik za pol ure.
Mocarelasto kepo vzemi iz hladilnika in od nje odtrgaj 4-6 kosov, ki jih nato razvaljaš v klobase. Da se ne bo masa povsod lepila, roke in površino malce navlaži. Klobase nato nareži na njoke, ki jih vržeš v slan krop. Pusti jih 4-6 minut, nato pa prestavi v segreto ponev z dvema žlicama olivnega olja.
Ko se njokci lepo zlatorumeno zapečejo, je povsem očitno, da so nared za požret.
Paradižnikova omaka
Paradižnike najprej blanširaj – na vrhu z nožem divje zareži X, nato pa jih za 30 sekund potunkaj v vrelo vodo. Prelij jih s hladno vodo, odcedi, nato pa olupi in nareži na majhne kočke. Bučko ravno tako nakockaj, čebulo in česen pa na grobo nasekljaj.
Na dveh žlicah olja prepraži najprej čebulo, nato pa dodaj še česen. Ko ta prijetno zadiši, ga preseneti z bučko in kuhaj 5 minut. Na koncu v ponev v družbi nasekljane sveže bazilike skoči še paradižnik. Po treh minutah je omakca že pripravljena na združitev z njoki.
Da iz gozda lahko prineseva še kaj drugega kot kostanj in klope, dokazuje postaven jurček, ki sva ga veselo vključila v njokasto zgodbo. Narezanega na rezine sva popekla na žlički masla, zraven pa se je valjala tudi vejica rožmarina.
Ne zgodi se pogosto, da posnemovalec jedi doseže nivo okusa in videza izvirnika, toda v temu primeru se mocarelni njoki zlahka postavijo ob bok svojim mokastim sorodnikom. Izgledajo ravno tako slastno, okus je pa popolnoma drugačen – poln nežne mocarele.
Ti zlatorumeni zapečenčki posedujejo vse pomembne lastnosti njokov – zunaj hrustljavi, znotraj mehki, odlično se podajo vsem vrstam omak in mesa, seveda pa povzročajo tudi neustavljivo požrešnost.
Živjo, recept izgleda super 🙂
A lahko vprašam, kako torej kupim pravo mocarelo, na kaj moram gledati?
Zdravo Mojca!
Mocarela ne sme biti v slanici ampak je vakumsko zaprta kot ostali siri. Midva sva uporabila to mocarelo : http://www.l-m.si/sl/mu-cuisine.html#mu-cuisine_mozzarelle#Mozzarella-bella-pizza-1kg dobiš jo na vsaki delikatesi:) sva pa zasledila mocarelo v kosu, ki ni v slanici tudi v Hoferju. Lp, Midva
Spoštovani, odličen recept, prosim pa za več doslednosti v v slovnici. Ki namesto kateri in dvema žlicama, ne dvemi žlicami. Napak je precej, vem, da večine ne moti, mene pa.
Vesna, tudi nama slovnične nepravilnosti kar štrlijo iz besedil. Kljub temu, da se jih izogibava kot kuge, se vseeno kdaj vrinejo med črke najinih receptov. Ob katerih priložnostih uporabljati ki in kdaj kateri, sva že zaobvladala od objave tega recepta, zaradi dvojine pa včasih vidiva dvojno in nama tudi kaj takega uide izpod prstov. Hvala za opozorilo 🙂
Kako pa segreješ mocarelo v kolikor nimaš mikrovalovke?
Zdravo Nina!
Mocarelo lahko stopiš ob stalnem mešanju tudi v teflonski posodi na štedilniku pri nizki temperaturi. Lp, Midva
Oj, vidva!
Slikca zlatorumenih ‘njokov’ mi je naredila lušte, da preizkusim ta recept. Uporabila sem hoferjevo mocarelo v kosu, pa je po segrevanju v mikrovalovki nastal velik cigumi, plavajoc v tekocini, ki se nikakor ni dal zmesati z rumenjaki. Pocn je kar pristal v veceju …
Kaj bi lahko bilo narobe? Napacna mocarela? Premalo ali prevec segrevanja? Grela sem minuto in pet sekund, tekocina se je zacela izlocat po kake pol minute.
Drugace pa pohvale za krasen blog in izvirne recepte 😉
Urška, hvala za pohvale 🙂
Da se je pri mocareli ločila tekočina od čigumija, je krivo predolgo segrevanje. Mocarelo je potrebno previdno segrevati – taprava je takrat, ko je mehka, tekočina pa ne sme odteči. S Hoferjevo mocarelo še nisva poskusila, a misliva, da bi morala biti povsem v redu.
Veselo kuhanje!
Tudi pri meni je nastal en velik pocn 🙁 uporabila sem mocarelo iz Lidla. Tisto v kosu, ki je vakuumsko zapakirana. Gretje je trajalo cca. 1 min in opazila sem da je nastal del tekocine. Ko sem zmes pustila v hladilniku so se njoki dali odlicno oblikovati.. toda ko sem jih dala kuhat: mocarelja juha ki je pristala v wcju 🙁 tolw izgleda kot da vaja dela mojstra.. tako da ne bom obupala 🙂
Zdravo Nina!
Že to, da je pri segrevanju nastal del tekočine, ni v redu. Treba je biti zelo previden in raje večkrat segrevati po 15 sekund, kakor pa odenkrat segrevati 1 minuto. Drugače pa tako je, vaja dela mojstra, če mojster dela vajo:) Prepričana sva, da ti bo uspelo:)
Lp, Midva
Oj,
zanimiv recept. Me pa nekaj zanima: pri paradižnikov omaki piše, da paradižnike za 30 minut potunkam v vrelo vodo. Predvidevam, da je to mišljeno 30 sekund 🙂
Barbara, dobro oko!
Seveda, paradižnik se blanšira 30 sekund in ne pol ure (ubogi paradižnik).
Najlepša hvala, sva popravila 🙂
živjo
Danes se bom lotila tehle njokov.. Me pa zanima, ali lahko rumenjake in mozarelo zmešam z mešalnikom ali moram ročno?
hvala
in upam da bosta še dolgo objavljala tako okusne in izvirne recepte.
P.,Jana
Zdravo, Jana!
Midva sva rumenjake in mocarelo zmešala ročno. Verjetno pa bi šlo tudi z mešalnikom:)
Hvala, se bova potrudila 😛
Lp, Midva
Nimam pripomb na recept, izgleda odlično in bom poskusila. Rada bi le pohvalila vajin blog. Super je, se mi cedijo sline 🙂
Hvala Nina!:)
Lp, Midva
Ojla, krasen recept. Danes sem ga preizkusila vse je kazalo super, vendar ko sem dala v vrelo vodo je vse razpadlo. Uporabila sem mocarelo, ki sta jo omenila v komentarju ;( kaj bi lahko slo narobe? Hvala!
Zdravo Tamara!
Verjetno rumenjaki niso bili dovolj dobro vmešani k mocareli (pri mešanju se je treba kar fajn potrudit in zelo dobro premešati, da res dobimo homogeno zmes), potrebno pa je tudi paziti, da se oblikuje kar majhne njoke, saj lahko hitro razpadejo če so preveliki.
Lp, Midva
Hvala, bom poskusila še enkrat. Sem naredila precej mini njokce. k sreči sem jih postopoma devala v vodo, takoj ko sem videla da razpadajo sem jih kar direkt popekla na maslu in so nasltali neki mini polpetki 🙂
Zivjo!
Tudi meni se je zal zgodilo,da sem mocarelo predolgo segrevala in mi je nastala tekocina..malo sem eksperimentirala,zato sem jo odlila,dodala rumenjake in zlicko psylliuma,naredila “cmocke” in dala v pecico. Bilo je presenetljivo okusno 🙂
Naslednjic upam,da mi uspe tako kot je treba 🙂
Zdravo Lea!
O super, da si eksperimentirala in da le ni šla vsa ta mocarela v nič:) Drugače pa vaja dela mojstra in sva prepričana, da ti bo naslednjič uspelo. Lp, Midva
Ekola. Pa sem jih naredil. Prvic videl pri kolegici ba Fb in si takoj shranil recept. Ker sem LCHF mi je zadeva takoj bila vsec. Zadevo sem malo predolgo segreval,tako da je nastala gruda in izpustila tekocino. A se ne dam kar tako. Tekocino odlil,grudo mesal kot nor (zašvical fül)ter posamicno dodajal rumenjake. Zadevo resil. Popecem in dodam grahovo smetanovo omako. Perfect!😁
O Uroš, naju veseli, da so ti teknili in da se kljub trdoživi mocareli nisi vdal! Bravo! Lp, Midva
Bravo vidva za iskrivo napisane ter preproste recepte. Takoj za njoki,pa mi je v uč padel recept za ameriske krapfne. Sedaj mrzlicno sprasujem med znanci,ako ima kdo pekač😁
Nadaljujta v tej smeri in hvalaaaa
Veliko uspehov pri lovu za pekačem, saj so krofi vredni vsakega grižljaja 😉
Hvala za vzpodbudo!
LP, midva
Dobro jutro,
danes se bom prvič lotila njokov, pa me nekaj zanima: ali sta jih že poskusila narediti z naribano mozzarello, ki jo že nekaj mesecev prodajajo v Lidlu?
Hvala in lep dan! Polona
Zdravo Polona!
Da, tudi ta mocarela bo ok:) Lp, Midva
Tole je že v prvo postal moj najljubši recept! Neverjetno dobro <3
Hvala, Anja!:)
Recept naredi božanske njoke! 🙂
Me pa zanima če sta jih že poskusila zamrzniti?
Zdravo Tanja!
Midva jih še nisva dala zamrzniti. Vendar misliva, da nebi smel biti problem, če se jih da (seveda surove). Lp, Midva:)
Dober dan
Najprej se vama zahvaljujem za recept za njoke in rezance brez moke, takšne recepte je težko dobiti! Vsekakor je cel blog vreden nenehnega sremljanja, sploh za nas ki radi dobro jemo, popazimo pa na ogljikove itd. … Malo izven teme, ampak ker so pripomočki pomembni pri kuhanju vaju lepo prosim, če mi lahko svetujeta glede nakupa indukcijske plošče oziroma na kaj sta bila pozorna pri nakupu? Hvala, prijetne in uspešne kulinarične podvige vama želim!
Zdravo Neža, najprej hvala za pohvale. Kakšne aparate in zakaj sva jih izbrala si pa lahko prebereš tu:http://midvakuhava.si/najina-kuhinja/