Mileramka z malinami in bezgom
Je torta, kot se šika in dobro ve, da te zlahka zamika
Pečena torta le malokoga pusti ravnodušnega, še posebej, če je obenem hrustljava, kremna, bogata in sadno osvežilna. Prava oda poletju!
Ko tole mileramko skotalimo na mizo, bodo zbrani nanjo planili kot muhe na med, pa naj se ta miza nahaja na pikniku, vikendu, v službi ali na rojstnodnevni zabavi. Pri njej se izkaže kot najbolj zahtevno opravilo, da si sami zagotovimo en kos. Nabrusimo komolce in vadimo ustrahujoč pogled pred ogledalom – boj za vsak košček lahko v trenutku postane srdit.
Intenzivnost okusa po bezgu je odvisna od tega, kako močan sirup uporabimo, v vsakem primeru pa bezeg v tej torti ne prednjači.



Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Testo:
250 g moke
100 g sladkorja
1 vrečka pecilnega praška
1 vrečka vanilin sladkorja
1 žlička vanilijeve arome
90 g masla sobne temperature
1 jajce velikosti L
Krema:
500 ml mleka
2 vrečki vanilijevega pudinga
180 g sladkorja
100–150 ml bezgovega sirupa (odvisno od intenzivnosti sirupa)
800 g milerama
Za povrh:
450 g zamrznjenih ali svežih malin
1 vrečka rdečega preliva za torte
250 ml močne šabese (pripravljenega napitka iz bezgovega sirupa)
Te količine so namenjene torti s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Testo:
- V dno pekača s snemljivim obodom vpnemo papir za peko, stene pa dobro premažemo z maslom.
- Vse sestavine za testo zmešamo in na hitro pregnetemo, nato testo takoj razvaljamo in ga prenesemo v tortni pekač.
- S testom enakomerno obložimo dno in stene pekača, ki ga postavimo v hladilnik za 20 minut.
Krema:
- V 100 ml mleka z metlico vmešamo dve vrečki praška za vanilijev puding.
- V kozico vlijemo preostalih 400 ml mleka in stresemo sladkor.
- Mleko zavremo in vanj z metlico vmešamo pudingovo zmes.
- Puding skuhamo in ga odstavimo, nato k še vročemu primešamo bezgov sirup, nato pa v dveh delih še mileram.
- Dobljeno kremo vlijemo v pekač s testom ter jo poravnamo in pogladimo.
Peka:
- Po vrhu kreme razporedimo maline.
- Torto pečemo 65 – 70 minut pri 170 ºC.
- Po koncu peke torto pustimo v pekaču in jo najprej ohladimo na sobno temperaturo, nato pekač prestavimo v hladilnik za čez noč.
Preliv:
- Iz bezgovega sirupa in vode pripravimo močno šabeso, ki jo zavremo.
- V posodico stresemo prašek za rdeči preliv za torte in ga zmešamo z vrelo šabeso.
- Preliv prelijemo po malinah na torti.
- Torto postavimo v hladilnik, da se preliv strdi, približno 30 minut.
- S torte odstranimo obroč in jo prestavimo na tortno podlago.
- Razrežemo jo in pomlatimo!











