Masleni bučni kruhki
Buča iz buče
Buča je živilo z nadvse pisanim naborom uporabe. Kot doma se počuti v rižotah, s testeninami, v solati in v enolončnicah; juha, štruklji in pita pa so itak klasika. Redko buča zaide v kvašeno testo, kar je vsaj hud prekršek, če ne že kriminal.
Kruhki z bučo so mehki in nesramno sočni, v dvojcu s kurkumo pa buča v njih ušpiči tako živahno barvo, da jih je priporočljivo jesti s sončnimi očali.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Čas priprave
Testo: 15 min
Vzhajanje: 1 h 30
Oblikovanje in peka: 10-15 min
Sestavine
Testo:
250 g olupljene buče (hokaido ali maslena)
400 g moke
1 vrečka Dr. Oetker suhega kvasa
50 g sladkorja
15 g soli
0,5 žličke kurkume
100-120 ml mleka
50 g zmehčanega masla
Premaz:
1 jajce
1 žlica mleka
Ostalo:
Cimetove palčke
Postopek
Testo:
- V kozico stresi 250 g kosov olupljene buče, jih zalij z vodo in jih skuhaj do mehkega.
- Vodo odcedi in spasiraj bučo v gladek pire.
- V posodo stresi 400 g moke, vrečko suhega kvasa, 50 g sladkorja, 15 g soli, pol žličke kurkume in bučni pire.
- Prilij mlačno mleko, nato vse skupaj zmešaj in gneti 6 minut – priporočava uporabo kuhinjskega robota.
- K testu stresi 50 g zmehčanega masla, nato gneti še dodatnih 6-10 minut, da dobiš gladko in voljno testo.
- Posodo s testom pokrij in pusti, da vzhaja do dvojne prostornine.
Oblikovanje:
- Testo zvrni na pult in ga razdeli na štiri enake dele.
- Z dlanmi vsakega oblikuj v kroglico.
- Pograbi kuhinjsko vrvico in jo podrsaj pod sredino hlebčka, nato pa zavozlaj na vrhu
- Enako ponovi še trikrat.
- Bučne bombetke prenesi na pekač, prekrit s peki papirjem.
- Pokrij jih in pusti vzhajati 30 minut.
Peka:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Kruhke premaži z mešanico jajca in žlice mleka.
- Peci jih 20-25 minut.
- Po peki jih pusti, da se ohladijo, nato previdno odstrani vrvice.
- Ko se ohladijo, v kruhke zapiči še cimetove palčke za pravi bučni izgled.