Marmorirani piškoti
Sladka likovna vzgoja
Preprosti piškoti so lanski sneg. Čas je, da iz otroštva prikličeš pacanje pri likovni vzgoji in svoje spomine spraviš na enostavne, a slastne piškotke.
Izkaže se, da so piškoti super platno za umetniško izražanje, ki je tako preprosto, da se brez težav pridružijo tudi otroci.
Ti šareni keksi pa bi bili neskončno bolj pusti, če svojih pisanih prstov ne bi zraven vtaknil Dr. Oetker s svojim bogatim izborom izdelkov za peko.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Piškoti:
200 g zmehčanega masla
100 g sladkorja
60 g Dr. Oetker Sladkega prahu
1 jajce
2 žlički Dr. Oetker arome vanilije
300 g pšenične bele moke
0,5 žličke pecilnega praška
Glazura:
1 vrečka Dr. Oekter limonine glazure
poljubne Dr. Oetker barve za kolače
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Piškoti:
- Zmehčano maslo električno zmešamo s sladkorjem in sladkim prahom.
- Primešamo jajce in 2 žlički vanilijeve arome.
- V drugi posodi zmešamo moko in pol žličke pecilnega praška, nato vse skupaj stresemo v prvo posodo.
- Sestavine zmiksamo in stisnemo v kepo, ki jo tesno zavijemo v prozorno folijo za živila in jo postavimo v hladilnik za 2 uri.
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Po počitku kepo testa razvaljamo do debeline približno 3 mm.
- Pograbimo poljubne piškotne modelčke in z njimi izrežemo nadebudne piškotke.
- Razporedimo jih po pladnju za peko, prekritim s papirjem za peko.
- Pečemo jih 5-6 minut. Važno je, da gredo hladni v pečico, sicer se bodo razlezli.
Pisano marmoriranje:
- V loncu zavremo vodo in ga odstavimo.
- V vročo vodo položimo vrečko z limonino glazuro.
- Počakamo nekaj minut, da se glazura v vrečki stopi.
- Malce jo pregnetemo, nato pa natočimo v skledico.
- V tekočo glazuro nakapljamo poljubno barvo za kolače.
- Z zobotrebcem ali leseno palčko vsebino skledice narahlo pomešamo, a ne preveč.
- Pograbimo ohlajen piškotek in ga s sprednjo stranjo navzdol potunkamo v skledico z glazuro.
- Piškot obrnemo in postavimo na odlagalno površino, kjer naj se posuši.
- Postopek ponovimo z vsemi piškoti.
Piškotni tek!