Marinirana vratovina z žara
Žar klasika, ki vedno zažge.
Vratovina je na naših žarih vsaj tako redna gostja kot čevapčiči ali ražnjiči. Z le malo truda lahko že tako sočno meso zbrcaš na višji nivo okusa.
Meso pred pripravo preprosto mariniraj v preprosti, a slastni marinadi z dimljeno papriko, limono, česnom ter kajenskim poprom.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
6 zrezkov iz vratovine
1 limona
4 žlice oljčnega olja
1 žlička mletega česna
1 žlička dimljene paprike
1 žlička kajenskega popra
2 ščepca soli
poprova zrna
vejice rožmarina
rezine limone
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Marinada:
- Limonin sok, oljčno olje, mleti česen, dimljeno papriko, kajenski poper ter sol in poper zmešamo v marinado.
- Dodamo vejice rožmarina, zrna popra in rezine limone.
- V marinado položimo zrezke in jih dobro pomešamo, da so celi oblečeni vanjo.
- Posodo pokrijemo in jo za 30 minut – 2 uri postavimo na hladno.
Peka:
- Vsaj 30 minut pred peko meso postavimo na sobno temperaturo.
- Žar pripravimo za srednje-visok direktni ogenj.
- Rešetke očistimo in namastimo.
- Z zrezkov odstranimo večje kose marinade in jih položimo na razbeljen žar.
- Zrezke pečemo 4-5 minut na vsaki strani – čas prilagodimo debelini zrezkov, temperaturi žara in željeni zapečenosti.
Vratovino postrežemo s pečenim mladim krompirčkom in poljubno prilogo.