Marelična torta z belo čokolado
Za ležerno poletje
Vsake toliko nastopi kruti tortni post – nihče ne praznuje rojstnega dne, nihče ni diplomiral, podrl rekorda ali pa dosegel 3. mesta na državnem tekmovanju iz logike.
Skratka, ni razloga za praznovanje, ali to pomeni, da boš brez torte?
Ne! Upri se in proslavi svojo sladkosnednost z udarno marelično torto, ki je ustvarjena za počasne poletne dni. Nežen biskvit in bogata krema iz bele čokolade sta odlično platno za marelične komponente, ki so tokrat kar tri: na vrhu se bohoti marelični žele s Tokajcem, biskvit je prekrit z marelično marmelado, za tortne arheologe pa se nad plastjo biskvita skrivajo še sveže polovičke marelic.
Za res prefinjen okus te poletne torte poskrbi BAM bela čokolada proizvajalca Barry Callebaut, ki jo je moč kupiti v spletni trgovini Mojačokolada.si. Midva prisegava le še nanjo 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Marelični žele:
250 g marelic
100 ml Tokajca (ali drugega sladkega belega vina)
2 žlici sladkorja v prahu
3 lističi želatine
Biskvit:
2 jajci
50 g sladkorja
20 g moke
20 g mletih mandljev
1 žlička pecilnega praška
Krema:
500 ml sladke smetane za stepanje
500 g maskarpone sirčka
250 g bele čokolade BAM
1 strok vanilije
4 listi želatine
Ostalo:
marelična marmelada
6 marelic
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
S klikom na sestavino odsurfaš v spletno trgovino Mojačokolada.si, ker pa sva tako navdušena nad čokoladami, sva ti uredila 10 % popust ob nakupu s kodo MIDVA10!
Postopek
Marelice:
Da bo rezanje te torte prava dogodivščina, vanjo skrij olupljene polovičke marelic.
Da pa lahko marelice preprosto olupiš, jih moraš najprej blanširati.
- 6 marelic potopi v lonec z vrelo vodo in jih tam pusti 40 sekund. Postavi jih pod tekočo hladno vodo, da zaustaviš kuhanje.
- Zdaj bo koža z marelic zlahka zdrsnila, kar nemudoma izkoristiš in jih olupiš.
- Razpolovi jih in jim odstrani koščico, nato pa jih postavi na stran.
Biskvit:
- Jajci zasuj s sladkorjem in ju mlati, dokler ne popenita.
- Sladkor, moko, mlete mandle in pecilni prašek zmešaj v homogeno zmes, ki jo s spatulo primešaš k jajcem.
- Dno tortnega pekača prekrij s papirjem za peko, stene pa premaži z maslom.
- Biskvitno maso vlij v pekač in ga za 10 minut pospravi v pečico, segreto na 180 °C.
Krema:
- Sladko smetano mlati, dokler se ne preobrazi v stepeno smetano.
- Pograbi BAM belo čokolado v kapljicah in se poskusi zadržati, da ne požreš kar cele vreče na licu mesta. Stresi jo v posodo in postavi nad soparo. Mešaj jo, dokler se popolnoma ne raztopi.
- V maskarpone stresi semena enega stroka vanilije, nato ga dobro zmiksaj.
- Dodaj stopljeno čokolado.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in pridno počakaj, da nabreknejo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico nad nizek ogenj. Mešaj, dokler se želatina popolnoma ne raztopi, nato jo z električnim mikserjem pogumno zmešamo v maskarpone.
- Povsem na koncu v kremo s spatulo vmešamo še stepeno sladko smetano.
Tortogradnja:
- Okoli biskvita zategni obroč za torte, po notranji strani pa razporedi acetatno folijo za lepši rob.
- Biskvit premaži z marelično marmelado, nato nanj nanesi nekaj žlic kreme.
- Po celotni površini kreme razporedi marelične polovičke, nato pa čez njih preliješ preostalo kremo.
- Torto postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Marelični žele:
- Marelice umij, jih izkoščiči in vrzi v kozico.
- Posuj jih s sladkorjem in zalij s Tokajcem.
- Kuhaj jih, da se povsem zmehčajo, nato pa jih s paličnim mešalnikom divje spasiraj v gladko zmes.
- K pasiranim marelicam dodaj toliko vode, da jih je skupaj 3 dl. Zmes postavi na srednji ogenj.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da nabreknejo. Ožemi jih in vrzi v marelično osnovo.
- Segrevaj in mešaj toliko časa, da se želatina popolnoma raztopi.
- Dobljeno zmes pusti, da se malce ohladi, nato pa jo prelij čez kremo.
- Torto vrni v hladilnik vsaj za 6 ur, še bolje pa kar čez noč.
Tako, uspelo ti je speči odlično marelično torto z belo čokolado. To je treba brž proslaviti, zato si odreži kos in brezskrbno uživaj v poletnih okusih.
Zdravo, se lahko tu uporabi tudi marelični kompot namesto marelic?
Lenart,
seveda lahko!
Pozdravček,
moram vaju pohvaliti!!! Imata krasne in enostavne recepte za boooožanskeee torte :)) Sem jih že več naredila in vse so uspele v nulo. Danes delam tudi to marelično in že se mi cedijo sline….moram jo skriti, ker mi jo lahko kdo “nevede” poje :)). Samo tako naprej!!!
Alenka,
hvala! Si naju ful razveselila s tem živahnim sporočilom. Z veseljem pripravljava torte za take sladkosnede 😀
Lahko vino izpustim in dodam malo vode?
Katja,
lahko, pa dodaj še malo sladkorja 😉